Üniversite Öğrencilerinde Akran Zorbalığını Belirleme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 140 Kişilerarası İlişkiler
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Özkal, U. Ü. (2011). Üniversite öğrencileri arasında zorbalık ve zorbalığın psikolojik sorunlarla ilişkisi (Yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Geliştiren/Uyarlayan: Uğur Ümmiye Özkal
Yıl: 2011
Kaynak Adı: Üniversite öğrencileri arasında zorbalık ve zorbalığın psikolojik sorunlarla ilişkisi
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Ankara Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Ankara
Ülke: Türkiye
Ölçülen Özellikler: Zorbalığın Psikolojik Sorunlarla İlişkisi, Zorbalık
Kimlere Uygulanabilir: Üniversitesi Öğrencileri
Geçerlik:
Geçerlik çalışmaları kapsamında yapı geçerliğini incelemek üzere sık kullanılan iki yöntemden biri olan faktör analizi (Büyüköztürk, Çakmak, Akgün, Karadeniz ve Demirel, 2009) kullanılmıştır. Faktör analizini yapmadan önce verinin toplandığı örneklem büyüklüğünün uygunluğuna bakmak üzere Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testinin sonucuna bakılmıştır. Sonuç .82 çıkmıştır. Bu değer örneklem büyüklüğünün faktör analizi yapabilmek için yeterli olduğunu göstermiştir. Bartlett küresellik testinin sonucu verilerin çok değişkenli normal dağılımdan gelip gelmediğine ilişkin bilgi verir. Buna göre χ 2 = 16051,35 (p<0.01) sonucu dağılımın normal olduğunu göstermektedir.
Güvenirlik:
Güvenirlik analizleri kapsamında test-tekrar test yöntemi ve İç tutarlılık katsayılarını veren madde-toplam korelasyonları ve testi yarılama yöntemleri kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığına ilişkin bulgular güvenirlik katsayılarının yüksek olduğunu göstermektedir (Baykul, 2000). Sadece siber zorbalık alt ölçeğinin iç tutarlılık katsayısı düşük çıkmıştır. Bu durum bu alt ölçeğin madde sayısının az olmasından kaynaklanabilir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr