TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Üniversite Öğrencileri İçin İş Bulma Kaygısı (İstihdam Kaygısı) Ölçeği

Kullanım İzni
Geliştirdiğim(iz) / uyarladığım(ız) ölçme aracının bilimsel araştırmalarda kullanılması için sorumlu yazara araştırmanın amacı ile bilgi notu içeren bir e-posta gönderilerek izin alınması zorunludur.


Makale

İNDİR


Link: https://pedagogicalperspective.com/index.php/pub/article/view/51/46


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 160 Mesleki Gelişim ve Meslek/Kariyer Danışmanlığı


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Boğazlıyan, E., E., & Avşaroğlu, S. (2024). Üniversite öğrencileri için iş bulma kaygısı (İstihdam Kaygısı) ölçeği geliştirme; geçerlik ve güvenirlik çalışması. Pedagogical Perspective, 3(1),90-111. https://doi.org/10.29329/pedper.2024.51


Geliştiren/Uyarlayan: Emre Emrullah Boğazlıyan, Selahattin Avşaroğlu


Yıl: 2024


Kaynak Adı: Üniversite öğrencileri için iş bulma kaygısı (İstihdam Kaygısı) ölçeği geliştirme; geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Pedagogical Perspective


Cilt: 3


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 90-111


DOI: https://doi.org/10.29329/pedper.2024.51


Sorumlu Yazar: Emre Emrullah Boğazlıyan


İletişim: emre.bogazliyan11@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Üniversite Öğrencilerinin İstihdam Kaygı Düzeyleri


Alt Boyutlar: Ayrımcılık Endişesi, Ülke Koşulları Endişesi, Yakın Çevre Endişesi, Yetersizlik Endişesi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: 1 Bir işe girmek için neler yapmam gerektiğini bilmemek beni endişelendiriyor.
4 Ülkedeki şartlar nedeniyle istediğim bir işe girememe endişesi yaşıyorum.
8 İş gücü piyasasındaki rekabet iş bulma konusunda şimdiden beni korkutuyor.
13 Kariyerimi planlayamamak iş bulma konusunda beni kaygılandırıyor.


Kimlere Uygulanabilir: 17 Yaş Üstü Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme: 1= Kesinlikle Beni Yansıtmıyor- 5= Kesinlikle Beni Yansıtıyor


Ölçek Puanlaması: Ölçekten alınacak puan 19 ile 95 arasında değişmektedir, ölçekte ters kodlanan madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi: Ölçekten alınan yüksek puan yüksek düzeyde istihdam kaygısı olduğunu ifade etmektedir.


Geçerlik: KMO değerinin veri grubunun faktör yapısını açıklamada 0.95’lik bir puanla mükemmel düzeyde olduğu, Barlett’s Küresellik test ölçümünün (χ2= 20660.36 ve p<0.01) anlamlı olduğu hesaplanmıştır.Şekil 1Maddelere ilişkin faktör dağılımlarıŞekil 1.’degörüldüğü üzere maddeler 4 veya 5 faktörde toplanabilmektedir. Araştırma verileri açımlayıcı faktör analizinde “oblimin” döndürme kullanılarak önce 5 sonra 4 faktörlü çözümleri denenmiştir. Denenen çözümlerde beş faktörlü çözümlemede yeterli sayıda madde toplanmadığı gözlemlendiğinden 4 faktörlü çözüm tercih edilerek maddelerin faktör dağılımları incelenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi ile birden fazla faktöre yüklenen 1., 8., 9., 10., 15., 17., ve 42. maddeler ile kuramsal temele ait olmayan faktörlere yüklenen 19., 28., 37. ve 46. maddeler analizden çıkarılarak işlem sürekli tekrarlanmıştır. Analiz sonuçları kuramsal ve istatistiki olarak uygun faktörlerde kümelendiğinde işlem sonlandırılmıştır. Bu bağlamda toplamda 4 faktör ve 19 madde ile bir form elde edilmiştir. Bu bağlamda maddelerin faktör yüklerinin 0,40’dan büyük olduğu gözlemlenmektedir.
Açımlayıcı faktör analizi sonuçlarına göre oluşan faktörler Ekolojik Sistemler Kuramı perspektifinde isimlendirilmiştir. Bu doğrultuda birinci faktör “yetersizlik endişesi”, ikinci faktör “yakın çevre endişesi”, üçüncü faktör “ayrımcılık endişesi”, dördüncü faktör ise “ülke koşulları endişesi” olarak isimlendirilmiştir. Oluşturulan model toplam varyansın %60’ını açıklamaktadır.
ümülatif açıklanan varyansın 4 faktörde toplam %60 olduğu yapılan analizler sonucunda belirlenmiştir. Yapılan bu analiz sonrasında oluşan modele doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Dört alt boyut (yetersizlik endişesi, yakın çevre endişesi, ayrımcılık endişesi, ülke koşulları endişesi) ve 19maddeden oluşan İş Bulma Kaygısı Ölçeği’nin birinci düzey faktöriyel yapısı doğrulayıcı faktör analizi kullanılarak uyum istatistikleri incelenmiştir. Analiz sonucunda uyum değerleri [(χ2 (618.061, sd=164, p= .000), χ2/ sd= 3.76, RMSEA= 0.079, SRMR = 0.056] olarak hesaplanmıştır.
χ2/sd oranı, CFI, SRMR ve RMSEA değerlerinin kabul edilebilir uyum sınırları içerisinde olduğu gözlemlenmektedir. Böylelikle doğrulayıcı faktör analizi yapılan veri grubunun uyum indekslerinin kabul edilebilir olduğu yorumu yapılabilir, bununla birlikte madde katsayılarının standardize olduğu sonucuna varılmıştır.


Güvenirlik: Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı, yapılan ölçümler sonucunda hesaplanan test puanları arasındaki iç tutarlığı incelemek amacıyla kullanılır (Büyüköztürk, 2010). Geliştirilen ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı birinci faktör için Alpha: 0.863, Güven aralıkları: 0.838-0.883, ikinci faktör için Alpha: 0.876, Güven aralıkları: 0.856-0.895, üçüncü faktör için Alpha: 0.748, Güven aralıkları: 0.695- 0.793, dördüncü faktör için Alpha: 0.869, Güven aralıkları: 0.846- 0.889 hesaplanmıştır. Ayrıca tüm ölçeğin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı: 0.933, Güven aralıkları: 0.923-0.941 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi