TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Türkçe Öğrenen Yabancılar İçin Konuşma Kaygısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Melanlıoğlu, D. ve Demir, T. (2013). Türkçe öğrenen yabancılar için konuşma kaygısı ölçeğinin Türkçe formunun
geçerlik ve güvenirlik çalışması. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(3), 389-404.


Geliştiren/Uyarlayan
Deniz Melanlıoğlu, Tazegül Demir


Yıl
2013


Kaynak Adı
Yabancı dil öğrenme kaygısı ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması.


Dergi
The Journal of Academic Social Science Studies


Cilt
6


Sayı
3


Sayfa Aralığı
389-404


Link:
http://www.jasstudies.com/Makaleler/126551756_20Melanl%C4%B1o%C4%9FluDeniz-vd_S-389-404.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Kimlere Uygulanabilir
Türkçeyi öğrenen yabancı öğrencilere


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Bu çalışmadan elde edilen bulgular bir bütün olarak değerlendirildiğinde uyarlama çalışması yapılan “İkinci Dil Konuşma Kaygısı Ölçeği”nin geçerliğine ve güvenirliğine ilişkin kanıtların oldukça yeterli olduğu, orijinal formuyla benzer sonuçlar ürettiği söylenebilir. Ancak teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeler sonucunda oluşabilecek değişimler göz önüne alınarak ölçeğin her kullanımında temel geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının tekrarlanmasının, toplanan bilgilerin bilimselliği açısından gerekli olacağı düşünülmektedir.
Farklı coğrafyalardan gelip Türkiye’de Türkçe öğrenim merkezlerinde ya da kendi ülkelerinde Türkçe öğrenen yabancıların çeşitli değişkenlere göre konuşma becerilerini değerlendirmeye yönelik yapılacak çalışmalarda uyarlaması yapılan bu ölçeğin kullanılması, araştırmacılara bir öneri olarak sunulabilir.


Geçerlik

Ölçeğin yapı geçerliğine kanıt sağlamak ve ölçeğin faktör yapısını incelemek için temel bileşenler faktör analizi uygulanmış ve burada madde seçme ve maddenin uygunluğuna ilişkin karar vermeye dayanak sağlayan kriter faktör yük değeri 0,40 ve üzeri olarak alınmıştır. Özdeğeri 1’den büyük olan faktörler üzerinde işlem yapılmıştır (Kaiser, 1960; Tabachnick ve Fidell,2001). Ayrıca ölçeğin Pajares ve diğerleri tarafından tespit edilen iki faktörlü yapıya sahip olduğunu doğrulamak amacıyla doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Model data uyum iyiliğine IFI, CFI, NFI, GFI, AGFI VE NNFI değerlerinin 0,90’dan büyük olup olmadığına bakılarak karar verilmiştir (


Güvenirlik

Ölçekten elde edilen puanların değişen zaman ve koşullara rağmen ne derece tutarlı sonuçlar ürettiğini belirlemek amacıyla Test - Tekrar Test güvenirlik katsayısı. Güvenirlik katsayılarının tatmin edici olduğuna ilişkin kesme değeri, 0,70 olarak alınmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi