Türk Milli Eğitim Sisteminde Hesap Verebilirlik Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 310 Eğitim Yönetimi
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Bülbül, M. (2011). Türk milli eğitim sisteminde hesap verebilirlik (Doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
Geliştiren/Uyarlayan: Murat Bülbül
Yıl: 2011
Kaynak Adı: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=zqI_ZOq-b18GC2rT9c2JGqdLJqA8gkU7705Q7npKlv1Uy-KfxWJAiTAb0LcozEOK
Tez Türü: Doktora
Üniversite: Gazi Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Ankara
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Murat Bülbül
İletişim: murat.bulbul@medeniyet.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Hesap Verebilirlik
Alt Boyutlar: Sağlayıcılık, Saydamlık, Sorgulayıcılık, Sorumluluk, Standartlar
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Sorumluluk( 8 m)
Standartlar( 8 m)
Saydamlık( 8 m)
Sağlayıcılık( 8 m)
Sorgulayıcılık( 8 m)
Kimlere Uygulanabilir: MEB Görevlileri
Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiç katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 40 ile 200 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Verilerin analizinde, aritmetik ortalama ve standart sapma gibi betimsel istatistiklerin yanında, ikili karsılaştırmalarda t-testi, üç ya da daha fazla kategorili değişkenlere göre karsılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi tekniği kullanılmıştır. Ayrıca alt ölçeklerin birbirleriyle olan ilişkinin belirlenmesinde basit korelasyon tekniği kullanılmıştır.
Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Türk Milli Eğitim Sisteminde hesapverebilirlikle ilgili birçok uygulamanın yeterli düzeyde geçekleşmediği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca görev, cinsiyet, yaş, bulunulan görevdeki kıdem ve eğitim düzeyi değişkenlerine katılımcıların görüşleri arasında anlamlı farklılıklar ve alt ölçeklerin birbirleriyle olan ilişkilerinin orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı olduğu saptanmıştır.
Geçerlik:
Türk Milli Eğitim Sisteminde Hesap Verebilirlik Uygulamaları Ölçeği’nin geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının yapılması amacıyla araştırma kapsamı dışında tutulan ve farklı illerde görev yapan 110 kişilik bir denetçi grubuna ölçeğin taslak formu 15.08.2010 – 15.10.2010 tarihlerinde uygulanmıştır. Elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve her biri birer alt bölüm olan ve beş farklı ölçek olarak düşünülen Sorumluluk, Saydamlık, Standartlar, Sağlama ve Sorgulayıcılık bölümlerinin yapı geçerliliğini belirlemek üzere faktör analizi uygulanmıştır. Faktör analizi sonuçları her bir alt ölçeğin tek faktörlü bir yapı gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu tek faktörün ölçeğe ilişkin açıkladığı toplam varyans, Sorumluluk bölümünde %38,68, Saydamlık bölümünde %49,97, Standartlar bölümünde %45,50, Sağlama bölümünde %40,70 ve Sorgulayıcılık bölümünde %39,454 olarak hesaplanmıştır. Büyüköztürk’e göre (2007:125), tek faktörlü ölçeklerde açıklanan varyansın %30,00 ve üzerinde olması yeterli kabul edilebilir.
Güvenirlik:
Verilerin analizinde alt problemlerin özelliklerine uygun istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Araştırmada katılımcıların görüşleri arasındaki farklılığın test edilmesinde cinsiyet ve eğitim düzeyi türü iki kategorili değişkenler için “bağımsız gruplar için t-testi” kullanılmıştır. Üç ya da daha fazla kategorili Görev, yaş ve kıdem değişkenlerine ilişkin karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. ANOVA sonucunda gruplar arasında anlamlı farklılıkların çıkması durumunda farkın temelde hangi gruplar arasında olduğu belirlemek amacıyla Scheffe çoklu karsılaştırma testi yapılmıştır. Analizlerin yorumlanmasında grup aritmetik ortalama değerleri ve “p” anlamlılık değerleri kullanılmıştır. Analizlerde anlamlılık
düzeyleri olarak *p<.05, **p<.01 ve ***p<.001 dikkate alınmıştır. Ayrıca alt ölçeklerin birbirleriyle olan ilişkinin belirlenmesinde basit korelasyon tekniği kullanılarak Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmış ve ilişkinin düzeyinin yanı sıra anlamlılığı da saptanmaya çalışılmıştır. Bu analizde de anlamlılık düzeyi olarak **p<0,01 dikkate alınmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr