TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Toplumsal Değerleri Algılama Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.jret.org/FileUpload/ks281142/File/33.bakac.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 170 Değerler Psikolojisi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Bakaç, E. (2013). Toplumsal Değerlere Yönelik Algı Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(4), 303-309.


Geliştiren/Uyarlayan: Ebru Bakaç


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Toplumsal Değerlere Yönelik Algı Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi


Cilt: 2


Sayı: 4


Sayfa Aralığı: 303-309


Kimlere Uygulanabilir: 5. Sınıf öğrencilerine


Ölçek Puanlaması:

5. sınıf sosyal bilgiler programı incelenmiş ve öncül maddeler hazırlanarak uzman görüşlerine başvurulmuştur. Ölçek İstanbul ilindeki bir devlet okulunda öğrenim gören toplam 411 tane 5. sınıf öğrencisine uygulanmıştır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Bu çalışma kapsamında 5. sınıf öğrencilerinin toplumsal değerlere yönelik algılarını belirlemek için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir. Elde edilen bulgular öğrencilerin toplumsal değerlere yönelik algılarını belirlemede ölçeğin uygun niteliklere sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma kapsamında geliştirilen ölçeğin literatürde daha önce bulunmaması ve Sosyal Bilgiler öğretim programı ile uyumlu olması, ölçeğin farklılığını ve gerekliliğini ortaya koymaktadır. Ölçeğin 5. sınıf öğrencilerinin toplumsal değerlere yönelik algılarını saptama konusunda araştırmacı ve öğretmenlere yardımcı olacağı düşünülmektedir. Ölçeğin değişik sınıf düzeyinde tekrarlanması yada çalışmaya altı, yedi ve sekizinci sınıfların dahil edilerek genişletilmiş formunun geliştirilmesi ölçeğin güvenirliğini ve geçerliğini arttıracaktır. Ayrıca 5. sınıf seviyesinde geliştirilen bu ölçek baz alınarak farklı sınıf seviyelerinde öğrencilerin toplumsal değerlere yönelik algılarını belirlemek için değişik formatta ölçekler de geliştirilebilir.


Geçerlik:

Ölçeğin yapı geçerliği açımlayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Örneklem grubundan gelen verilerin faktör analizi için uygun olup olmadığı KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) katsayısı ve Bartlett testi ile açıklanabilir. Hesaplanan KMO uyum ölçüsü değeri 0,812’dir. Aynı veriler için hesaplanan Bartlett Küresellik Testi ise 3,260 olup 0,05 düzeyinde manidardır (X2276= 3,260). KMO katsayısının 0,81 çıkması örneklem büyüklüğünün çok iyi olduğunu ve Bartlett testi sonucunun ölçek maddeleri arasındaki korelasyonun varlığını ortaya koyması, elde edilen veri setinin açımlayıcı faktör analizi için uygun olduğunu göstermektedir.


Güvenirlik:

Ölçeğin bütününe yönelik Cronbach-Alfa güvenilirlik katsayısı ise 0,86 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi