TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sorumluluk Duygusu ve Davranışı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Özen, Y. (2013). Sorumluluk Duygusu ve Davranışı Ölçeğinin geliştirilmesi güvenirliği ve geçerliği. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 4(7), 343-357.


Geliştiren/Uyarlayan: Yener Özen


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Sorumluluk Duygusu ve Davranışı Ölçeğinin geliştirilmesi güvenirliği ve geçerliği


Dergi: Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi


Sorumlu Yazar: Yener Özen


İletişim: yenerozen@gmail.com


Ölçülen Özellikler: duyulan sorumluluk bilincini değerlendirmek amacıyla, sosyal durumlar karşısında


Alt Boyutlar: Başkalarına yönelik sorumluluk duygusu, Kendine yönelik sorumluluk duygusu


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

ölçek 18 madde 2 faktörden oluşmaktadır “Kendine Yönelik Sorumluluk Duygusu” ve “Başkalarına Yönelik Sorumluluk Duygusu”nu ölçen 18 maddeden oluşmaktadır. İkinci alt boyut ise kendi içerisinde iki temel yapıyı ölçmeyi hedefleyen 18 maddelik diğer kısımdır. Bunlardan birincisi günlük yaşamdaki sorumlu davranma sıklığını ölçen “Kendine Yönelik Sorumlu Davranış” alt boyutu, diğeri sorumluluk konusunda kişinin


Kimlere Uygulanabilir: 10 yaş üzeri herkese


Derecelendirme: 4 li likert tipi “(1) kesinlikle katılmıyorum”, (2) “kararsızım”, (3) “katılıyorum” ve (4) “kesinlikle katılıyorum”


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınan en düşük puan 18 en yüksek puan 72’dir


Geçerlik:

Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek üzere yapılan faktör analizinde, temel bileşenler analiziyle, faktör sınırlaması getirmeksizin yapılan analiz sonucunda döndürülmemiş faktör analizinde duygu boyutunda 9 faktör görülüyor, davranış boyutunda ise dört faktör görülüyor.


Güvenirlik:

SDDÖ, Likert tipi olması nedeniyle ölçeğin tümü ve alt ölçeklerine ilişkin güvenirlik çalışması Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı yolu ile yapılmıştır. Çalışma sonucunda, Alpha güvenirlik katsayısı ölçeğin Duygu boyutu = 0.85; davranış boyutu= 0.77 olarak bulunmuştur. Elde edilen güvenirlik katsayıları ölçeğin güvenle kullanılabileceğini göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi