TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sokratik Sorgulama Beceri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 101 Bilişsel Süreçler, Bellek ve Karar Verme


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Bozer, E. (2014). Orta öğretim 9-12. sınıf öğrencilerinde sokratik sorgulama beceri ölçeği geliştirilmesi çalışması (Yüksek lisans tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.


Geliştiren/Uyarlayan: Elif Nur Bozer


Yıl: 2014


Kaynak Adı: Orta öğretim 9-12. Sınıf Öğrencilerinde Sokratik Sorgulama Beceri Ölçeği Geliştirilmesi Çalışması


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: Konya


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Elif Nur Bozer


Ölçülen Özellikler: Sokratik Sorgulama Becerileri


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

13 maddeden oluşmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir: Ortaöğretim Öğrencileri


Derecelendirme: Şıklarda yer alan bu üç sorudan biri “en uygun” soru, diğeri “uygun” soru ve sonuncusu da “uygun değil” olarak belirlenmiştir.


Ölçek Puanlaması:

Öğrenciler en uygun soruyu seçtiklerinde 2 puan, uygun soruyu seçtiklerinde 1 puan ve uygun olmayan soruyu
seçtiklerinde 0 puan almaktadırlar. Analizler sonucu kalan 13 maddeden alınacak toplam puan 0-26 arasında değişmektedir. Ölçekte yapı gereği olumsuz madde yoktur. Alınacak puanların yüksek olması sokratik sorgulama becerisinin yüksek olduğunu, düşük olması ise sorgulama becerisinin yeterli düzeyde olmadığını göstermektedir.


Geçerlik:

Ölçeğin açımlayıcı faktör analizi sonucu iki faktör elde edilmiş ve elde edilen bu yapı AMOS programında doğrulayıcı faktör analizine tabi tutulmuştur. Mükemmel uyum indeks değerleri elde edilerek yapı geçerliği sağlanmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin Cronbach alfa iç tutarlık kat sayısı .74 olarak hesaplanmıştır. Bu değer “düşüncenin esasları üzerine yoğunlaşma” alt boyutu için .63, “düşüncenin standartları üzerine yoğunlaşma” alt boyutu için .61 olarak hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda Sokratik Sorgulama beceri ölçeğinin geçerliği ve güvenirliği sağlanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi