TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Psikolojik Yardım Aramada Yakın Çevre Damgalaması Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Sezer, S. ve Kezer, F. (2013). Psikolojik Yardım Aramada Yakın Çevre Damgalaması Ölçeğinin bir Türk örnekleminde geçerlik ve güvenirliği. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 46(1), 181-201.


Geliştiren/Uyarlayan
Fatih KEZER, Sevgi Sezer


Yıl
2013


Kaynak Adı
Psikolojik Yardım Aramada Yakın Çevre Damgalaması Ölçeğinin bir Türk örnekleminde geçerlik ve güvenirliği.


Dergi
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi


Cilt
46


Sayı
1


Sayfa Aralığı
181-201


Link:
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/40/1799/19002.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Kimlere Uygulanabilir
Ankara Üniversitesi öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik

En düşük faktör yük değerine sahip maddenin 3. madde olduğu, faktör yük değerinin de 0.49 olduğu gözlenmektedir. Faktör yük değerinin minimum 0.32 olması gerektiği göz önüne alındığında tüm maddelerin kabul edilebilir ve yüksek faktör yük değeri verdiği görülmektedir (Tabachnick ve Fidel, 2007). 21 maddelik ölçeğe ilişkin Cronbach Alfa katsayısı 0.93 olarak bulunmuştur. Bu değer ölçeğin iç tutarlılığının yüksek olduğunu göstermektedir.


Güvenirlik

Ölçeğin test tekrar test güvenirliğine bakılmış ve üç hafta ara ile 40 öğrenciye yapılan uygulama sonrasında kararlılık katsayısı olarak da yorumlanan iki uygulama arasındaki korelasyon 0.80 olarak bulunmuştur. Ölçüt dayanaklı geçerliği test etmek amacıyla 21 maddelik yakın çevrenin damgalamasını ölçen PYAYÇDÖ ve toplumsal damgalamayı ölçen beş maddelik PYANSDO 202 kişilik bir gruba uygulanmış ve iki ölçek arasındaki korelasyon 0.72 bulunmuştur. Ölçeğin iç tutarlılığı hakkında bilgi veren iki yarı güvenirliğine bakılmış ve güvenirlik katsayısı 0.90 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi