TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Psikolojik Yardım Alma Nedeniyle Sosyal Damgalanma Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=1zw6GvYMe-q3Hf6HR-3US90SI0F2pkop08WTqQKvVh5mTcxv_C9Zubt2LjfgNyZJ


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji » 270 Tedavi, Rehabilitasyon ve Terapötik Süreçler


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Topkaya, N. (2011). Psikolojik yardım alma niyetinin sosyal damgalanma, tedavi korkusu, beklenen yarar, beklenen risk ve tutum faktörleriyle modellenmesi (Doktora Tezi). Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.


Geliştiren/Uyarlayan: Nursel Topkaya


Yıl: 2011


Kaynak Adı: Psikolojik Yardım Alma Niyetinin Sosyal Damgalanma, Tedavi Korkusu, Beklenen Yarar, Beklenen Risk ve Tutum Faktörleriyle Modellenmesi


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Ege Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: İzmir


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Nursel Topkaya


İletişim: nursel.topkaya@omu.edu.tr


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

5 madde tek boyut


Derecelendirme: 4'lü Likert ( 1= Kesinlikle katılmıyorum - 4= Kesinlikle katılıyorum ).


Ölçek Puanlaması:

Ölçeğin bütününden alınabilecek toplam puan 1 ile 20 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınan yüksek puanlar, bireyin psikolojik yardım alma nedeniyle sosyal damgalanma algısının yüksek olduğuna işaret etmektedir.


Çeviri Süreci:

PYANSDÖ’nün uyarlama çalışması kapsamında, ölçeğin maddelerinin çevirisi araştırmacı tarafından yapılmıştır. Daha sonra ölçek, psikolojik danışma alanında doktora derecesine sahip ve İngilizce’ye vâkıf beş uzman tarafından incelenmiş ve çevrilen maddelerin dil ve içerik açısından uygunluğu gözden geçirilmiştir. Uzmanlardan gelen geribildirimler doğrultusunda ölçeğe son şekli verilmiştir.


Geçerlik:

Ölçeğin uyumunu belirlemek amacıyla yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda hesaplanan uyum indeksi değerleri kabul edilebilir düzeyde bulunmuştur (AGFI değeri .87, GFI değeri .96, CFI değeri .93 ve RMSEA değeri .014). Ölçekteki maddelerin faktör yükleri .50 ile .79 arasında değişmektedir.


Güvenirlik:

Ölçeğin toplam puanının iç tutarlılık katsayısı .80 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi