TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Psikolojik Sermaye Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Akçay, V.H.(2014). Psikolojik Sermaye Ölçeği uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 49(2), 72-84.


Geliştiren/Uyarlayan
Vildan Hilal Akçay


Yıl
2014


Kaynak Adı
Psikolojik Sermaye Ölçeği uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi
Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi


Cilt
2


Sayı
49


Sayfa Aralığı
72-84


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Vildan Hilal Akçay


İletişim
hilalvildan@gazi.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Psikolojik Sermaye


Alt Boyutlar
Esneklik, Iyimserlik, özyeterlilik, Umut


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

24 madde


Kimlere Uygulanabilir
Çalışan


Derecelendirme
5'li Likert (1= beni hiç tanımlamıyor- 5= beni çok iyi tanımlıyor)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Çalışmada kullanılan ölçek (Luthans vd., 2007b) yazar tarafından Türkçe’ye çevrilmiş ve anlam bakımından orijinaline uygunluğunu sağlamak üzere Earley’in “çevirme-geri çevirme” yöntemi kullanılmıştır. Dolayısıyla yapılan çevirinin ardından çeviri, ihtisas alanı İngiliz Dili ve Edebiyatı olan bir öğretim elemanı tarafından tekrar İngilizce’ye çevrilmiş, orijinal ölçekle bu çeviri kıyaslanarak tespit edilen farklılıklar hususunda değerlendirme yapılarak ölçek son haline getirilmiştir.


Geçerlik

Psikolojik sermaye ölçeği, ölçeğin test-tekrar test güvenilirliğini belirleyebilmek amacıyla 317 katılımcıdan oluşan örnekleme 3 hafta arayla iki kez uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre iki uygulama arasında ölçeğin alt bileşenleri bakımından korelasyon katsayıları özyeterlilik için 0,93 (p<0,01), umut için 0,89 (p<0,01), iyimserlik için 0,83 (p<0,01), esneklik için 0,82 (p<0,01) olarak hesaplanmıştır.


Güvenirlik

Ölçeğin iç tutarlık anlamında güvenilirliğini ölçmek amacıyla ölçeğin alt bileşenlerinin Cronbach Alfa değerleri ve ölçek maddelerinin puanı ile toplam puan arasındaki ilişkiyi gösteren bağıntı katsayıları hesaplanmıştır (Tablo 1). Elde edilen bulgulara göre, maddetoplam korelasyon katsayıları 0,59 ile 0,83 arasındadır. Dolayısıyla bütün
maddeler ile ölçek arasında kabul edilebilir sınır olarak varsayılan 0,20 değerinin (Büyüköztürk, 2007) üstünde korelasyon vardır


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Güvenirlik

Ölçeğin orijinal halinin güvenilirlik (Cronbach alfa) değeri 0,89; alt bileşenlerin güvenilirlik katsayıları ise özyeterlilik için 0,85, umut için 0,80, esneklik için 0,72, iyimserlik için 0,79 olarak hesaplanmıştır (Luthans, vd., 2007b).


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi