TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Problemli Mobil Telefon Kullanım Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Sar, A. H., & Işıklar, A. (2012). Adaptation of Problem Mobile Phone Use Scale to Turkish. Journal of Human Sciences, 9(2), 264-275.


Geliştiren/Uyarlayan
Abdullah Işıklar, Ali Haydar Şar


Yıl
2012


Kaynak Adı
Adaptation of Problem Mobile Phone Use Scale to Turkish


Dergi
Journal of Human Sciences


Cilt
9


Sayı
2


Sayfa Aralığı
264-275


Link:
https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2278/916


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Ali Haydar Şar


İletişim
pskapo@hotmail.com


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması

İşaretlemede ölçekten en düşük 1, en yüksek 135 puan alınabilmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi

Puanların yüksek oluşu problemli mobil telefon kullanımının da yüksek olduğun ortaya koyar.


Çeviri Süreci

Ölçeğin Türkçeye çevrilmesi işlemi araştırmacılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Araştırmacılar tarafından yapılan çeviriden sonra özgün madde, çevrilen madde ve yapılacak öneriyi içeren bir yapı şekline çevrilen ölçek uzmanlara görüş almak için dağıtılmıştır. Uzman görüşü için Rehberlik ve psikolojik danışma (4), İngilizce (2), Türkçe (1), Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri (1) ve Ölçme Değerlendirme (1) alanlarında çalışan 9 akademisyene sunulmuştur. Uzman görüşü için verilen formun her bir maddesi için uygun ve uygun değil ifadesine yer verilmiş ve uzmanlardan her bir maddenin uygun olup olmadığı işaretlenmesi istenmiştir. Uzmanlar dil ve alan uzmanı olarak iki gruba ayrılarak görüşleri değerlendirilmiştir. Her bir madde için %80 oranında uygunluk aranmış ve bu oranın altında olan maddeler uzmanlardan alınan öneriler doğrultusunda düzeltilmiştir. Ölçeğin yapısı Beni hiç tanımlamıyor (1), biraz tanımlıyor (2), oldukça iyi tanımlıyor (3), iyi tanımlıyor (4) ve çok iyi tanımlıyor (5) şeklinde hazırlanmıştır. Bu değişikliklerden sonra ölçek aynı uzmanlara tekrar dağıtılarak görüşleri alınmış ve tüm maddelerin en az %80 oranında uygun olduğu sonucu elde edilmiştir. Uzman görüşleri alınarak gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra ölçeğe son hâli verilerek, özgün ölçekle eş değer olup olmadığını tespit etme işlemine geçilmiştir. Türkçe ve İngilizce formlarının dilsel eşdeğerlilik çalışmasında, iki ölçekte yer alan maddelerin birbiriyle yüksek seviyede ilişkili (r= .78) ve dilsel eş değerlik açısından yeterli düzeyde olduğu bulunmuştur. Analiz sonucunda form son halini almıştır.


Geçerlik

Mobil telefon bağımlılığı ölçeğinin yapı geçerliliğini değerlendirmek için Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. Analizde tek faktörlü yapının iyi uyum verdiği görülmüştür. Uyum indekslerinin değerleri; x²=737,99, (df=303, p=.00000), χ2/sd=2.43, RMSEA=.065, NFI=.90, NNFI=93 CFI=.94, IFI=.94, RFI=.88, GFI=.86, AGFI=.85, SRMR=.10 şeklinde hesaplanmıştır. Faktör yükleri 0.30 ile 0.67 arasında sıralanmaktadır


Güvenirlik

Mobil telefon bağımlılığı ölçeğinin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0.88 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin Madde toplam test korelâsyonları 0.27 ile 0.58 arasında değişmektedir. Mobil telefon bağımlılığı ölçeğinin test- tekrar test güvenirliği ise 0.98 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi