TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Pandemi Dönemi İş Güvenliği Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2505468


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

190 Örgütsel/Endüstriyel Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Akalp, H. G., Başol, O. ve Aytaç, S. S. (2022). Pandemi Dönemi İş Güvenliği Algısı Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Sosyal Güvenlik Dergisi. 12(1). 85-98.


Geliştiren/Uyarlayan: Gizem Akalp, Oğuz Başol, Serpil Aytaç


Yıl: 2022


Kaynak Adı: Pandemi Dönemi İş Güvenliği Algısı Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Sosyal Güvenlik Dergisi


Cilt: 12


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 85-98


DOI: 10.32331/sgd.1135350


Sorumlu Yazar: Oğuz BAŞOL


İletişim: oguzbasol@klu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Pandemi dönemi iş güvenliği algısı


Alt Boyutlar: Pandemi dönemi iş güvenliği algısı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları: Yöneticiler, güvenli bir işyeri için pandemi ve hijyen konusundaki eğitimleri önemsemektedir.


Ölçek Türü: Öz Bildirim


Kimlere Uygulanabilir: 18 Yaş ve Üzeri Çalışanlar


Derecelendirme: 1= kesinlikle katılmıyorum; 5= kesinlikle katılıyorum


Ölçek Puanlaması: Herhangi bir ters madde içermeyen ölçekte, ilgili 10 maddenin ortalaması alınmakta olup, cevap seçeneklerinde en düşük puan (1), en yüksek puan ise (5) olarak hesaplanmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi: -


Geçerlik: ki-kare/ serbestlik değeri: 4,72; RMSEA: 0.074; NFI: 0.99; NNFI: 0.99; CFI: 0.99; GFI: 0.96 ve AGFI: 0,93


Güvenirlik: Ölçeğin güvenirliğini test etmek amacıyla Cronbach’s Alpha içsel tutarlık testi ve birleşik güvenirlik testi (CR) uygulanmıştır. Cronbach’s Alpha içsel tutarlık testi sonucunda “Yöneticiler” faktörünün içsel tutarlık değerinin 0,967; “Çalışanlar” faktörünün içsel tutarlık değerinin ise 0,941 olduğu ve son olarak ölçeğin bütünün içsel tutarlık değerinin 0,956 olduğu görülmüştür. Nitekim bu değerlerin sosyal bilimler tarafından kabul edilen 0,60 değerinin üzerinde olduğu görülmektedir. Birleşik güvenirlik testi (CR) sonucunda Yöneticiler faktörünün birleşik güvenirlik değerinin 0,947; Çalışanlar faktörünün birleşik güvenirlik değerinin 0,909 ve son olarak da ölçeğin bütünün birleşik güvenirlik değerinin 0,965 olduğu anlaşılmaktadır. Bahsi geçen değerler, ölçeğin birleşik güvenirliğinin uygun olduğunu göstermektedir


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi