TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Özet Metinleri Değerlendirme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Okur, S. (2011). Türkçe ve sınıf öğretmeni adaylarının Türkçe dersi öğretim araçlarındaki okuma metinlerini özetleme becerileri (Yüksek lisans tezi). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bolu.


Geliştiren/Uyarlayan
Sema Okur


Yıl
2011


Kaynak Adı
Türkçe ve sınıf öğretmeni adaylarının Türkçe dersi öğretim araçlarındaki okuma metinlerini özetleme becerileri


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Abant İzzet Baysal Üniversitesi


Enstitü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir
Bolu


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=EEdeQgIdFRxX5NbvVau-Aij3XYZNNRILcrcog1Y8X0JUMUBo2H2Ca_52gp4O713S


Dosyalar

Tez
PDF


Sorumlu Yazar
Sema Okur


İletişim
sema.okur@hotmail.com


Ölçülen Özellikler
Özet Metinleri Değerlendirme


Alt Boyutlar
Öğretmen adaylarının bilgilendirici ve öyküleyici metinleri özetleme becerilerinin cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğini inceleme, Öğretmen adaylarının metin özetleme becerilerinin okuma alışkanlıklarına göre anlamlı bir fark gösterip göstermediğini inceleme, Türkçe ve sınıf öğretmeni adaylarının bilgilendirici metinleri özetleme becerilerine ilişkin puan ortalamalarını inceleme, Türkçe ve sınıf öğretmeni adaylarının bilgilendirici ve öyküleyici metinleri özetleme becerilerine ilişkin puan ortalamalarını inceleme, Türkçe ve sınıf öğretmeni adaylarının öyküleyici metinleri özetleme becerilerine ilişkin puan ortalamalarını inceleme


Kimlere Uygulanabilir
Ankara Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert (1= uygun değil - 5= uygun)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Ölçekte sunulan her madde 1 ile 5 arasında puanlanmıştır. Bu puanlama “Oxford (1990)’un çalışmasında önerdiği puanlama ve değerlendirmeden esinlenerek yapılmıştır” (aktaran Karatay, 2009: 66). Oxford, dil öğrenme stratejilerinin kullanımında öğrencileri değerlendirirken 3,5 - 5 puan arasını iyi; 2,5 - 3,4 puan arasını orta; 2,4 ve aşağısını da zayıf (yetersiz) kabul etmektedir. Buradan hareketle Türkçe öğretimiyle ilgilenen uzmanların görüşleri doğrultusunda Türkçe için yapılacak değerlendirmenin bu sistemde olabileceğine karar verilmiştir. Oluşturulan özet metinler ölçütler doğrultusunda incelendiğinde; metin, ölçüte “Uygun Değil (1)” olarak değerlendirilmişse özetleme becerisini taşıma bakımından yetersiz öğretmen adaylarının olduğu; metin, ölçüte “Kısmen uygun (3)” ya da “Uygun (5)” olarak değerlendirilmişse özetleme becerisi taşıma bakımından yeterli öğretmen adaylarının olduğu söylenebilir.


Geçerlik

Deneme (2008)’nin yabancı dilde yazma becerisinde özetlemenin öğretiminin etkisi üzerine yaptığı çalışmada kullandığı 10 maddelik ölçme aracı araştırmacı ve İngilizce Öğretmenliği Bölümünde akademik çalışma yapan bir grup uzman tarafından oluşturulmuştur. Araştırmada kullanılan ölçeğin KR-20 güvenirlik katsayısı ön test puanları için 0,40; son test puanları için 0,83 olarak tespit edilmiştir. Ön-test puanlarının güvenirliğinin düşük olmasının en önemli nedeni ise hem deney hem de kontrol grubundaki öğrencilerin bilmedikleri soruları tahminle cevaplamaları veya boş bırakmalarına bağlanmıştır. Ölçeğin, güvenirliği iyi gibi görünse de var olan 10 maddenin, bu araştırma için boyutlandırılarak gruplandırılması zordur. Bu ölçekten yola çıkılarak oluşturulacak ölçekte, her boyut için sınırlı sayıda madde elde edileceği için kapsam geçerliliği olmayacak ve ölçme aracının duyarlılığı düşük olacaktır, bu nedenle tercih edilmemiştir.


Güvenirlik

Ölçeğin güvenirliliği için ise uzman görüşü ve istatistikî işlemlerden yararlanılmıştır. Çeşitli araştırmacıların da belirttiği üzere bu tür bir çalışmada güvenirliliği sağlayabilmek için, verilerin çözümlenmesinde bir başka araştırmacının da değerlendirmesinden, bakış açısından yararlanılabilir. Bu bağlamda ilk aşamada oluşturulan “Özet Metinleri Değerlendirme Ölçeği” doğrultusunda bilgilendirici ve öyküleyici metinler araştırmacı tarafından özetlenmiş, bir cevap anahtarı oluşturulmuş ve bu cevap anahtarıyla ilgili uzman görüşleri alınmıştır. Cevap anahtarı EK-4’te verilmiştir. Ardından cevap anahtarı doğrultusunda tüm metinler araştırmacı tarafından tek tek okunmuş, ölçek yardımıyla puanlandırılmıştır. Puanlamanın güvenirliğini belirlemek adına, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünde son sınıfta okuyan 25, Sınıf Öğretmenliği Bölümünde son sınıfta okuyan 25; Ankara Gazi Üniversitesi Gazi
Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünde son sınıfta okuyan 25 ve Sınıf Öğretmenliği Bölümünde son sınıfta okuyan 25 öğrencinin - yani toplam 100 öğrencinin- oluşturdukları özet metinler, cevap anahtarı doğrultusunda ikinci bir araştırmacı tarafından da puanlandırılmıştır. İki puanlayıcı arasındaki Pearson Momentler çarpımı korelasyon katsayısının .93 olduğu belirlenmiştir. Bu da okunan yazılı anlatım kâğıtlarının puanlamasının güvenilir olduğunu göstermiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi