TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Özçekim Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://oapub.org/edu/index.php/ejes/article/view/2736/5374


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Çıplak, E. & Çam, S. (2019). The development of the Selfie Attitude Scale: A validity and reliability study. European Journal of Education Studies, 6(8), 240-254. doi: 10.5281/zenodo.3555247


Geliştiren/Uyarlayan: Ersun Çıplak, Sabahattin Çam


Yıl: 2019


Kaynak Adı: The development of the Selfie Attitude Scale: A validity and reliability study / Özçekim Tutum Ölçeği'nin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


DOI: 10.5281/zenodo.3555247


Sorumlu Yazar: Ersun ÇIPLAK


İletişim: ersunciplak@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Selfi tutumu


Alt Boyutlar: Engellenmeye Yönelik Olumsuz Yaşantılar, Özçekime Yönelik Olumlu Yaşantılar


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Özçekime Yönelik Olumlu Yaşantılar (14 madde) : “Özçekim yapınca mutlu olurum”, “Özçekim paylaştığım zaman insanlar varlığımdan haberdar olur”, “Gittiğim her yerde özçekim yapacak bir yer ararım”.

Engellenmeye Yönelik Olumsuz Yaşantılar (14 madde) : “Özçekim yapmam eleştirilirse öfkelenirim”, “Özçekimim çok beğeni almazsa öfkelenirim”, “Özçekimim çok beğeni almazsa kendimi değersiz hissederim”.


Kimlere Uygulanabilir: Lise Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum - 5= kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 28 ile 140 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınan puanın artması özçekim tutumunun güçlü olduğunu göstermektedir.


Geçerlik:

Özçeki Tutum Ölçeğinin faktör yükleri .42 ile .80 arasında değişmektedir. Maddelerin hata varyansları ise .35 ile .82 arasındadır. Uyum indeksleri: X2/df: 1.46, p: .00, RMSEA: .065, SRMR: .080, NFI: .92, NNFI: .97, CFI: .98, GFI: .75 ve AGFI: .71 değerleri elde edilmiştir. t değerleri ise 4.41 ile 9.89 arasında yer almaktadır.


Güvenirlik:

Özçekim Tutum Ölçeği (α: .94) = Özçekime Yönelik Olumlu Yaşantılar (α: .91), Engellenmeye Yönelik Olumsuz Yaşantılar ( α: .93)


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi