TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Örgütsel Stres Kaynakları Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Karadavut, Y. (2005). lköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel stres kaynakları, stres belirtileri ve stresle başa çıkma yolları (Yüksek lisans tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan
Yakup Karadavut


Yıl
2005


Kaynak Adı
İlköğretim okulu öğretmenlerinin örgütsel stres kaynakları, stres belirtileri ve stresle başa çıkma yolları


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Gazi Üniversitesi


Enstitü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir
Ankara


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=ERzfJLahXz4lHWyByonS6YihpMDlecaCDMT7w6s4xpZB9J5jVNSrEcH8qbiyta9g


Dosyalar

Tez
PDF


Ölçülen Özellikler
Akademik stres, Stres belirtileri, Stresle başa çıkma yöntemleri


Alt Boyutlar
işe özgü stres etkinleri, işteki ilişkilerden kaynaklanan stres etkenleri, örgütsel rolden kaynaklanan stres faktörleri, örgütsel yapı ve ikliminden kaynaklanan stres etkenleri


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Araştırmada kullanılan veri toplama aracı dört bölümden oluşmuştur.Birinci bölümde araştırmaya katılan bireylere ilişkin kişisel bilgiler; ikinci bölümde örgütsel stres kaynakları belirlemeye yönelik beşli likert tipinde 37 maddeden oluşan bir ölçek; üçüncü bölümde stresin insanda yaptığı tahribatı belirlemeye yönelik beşli likert tipinde 32 maddeden oluşan bir ölçek ; dördüncü bölümde ise stresle başa çıkma yollarını belirlemeye yönelik Folkman ve Lazarus’un ‘’Başa Çıkma Yolları Envanteri’’ Türkiye’de Şahin ve Durak (1995) tarafından üniversite öğrencileri için uyarlanan dörtlü likert tipinde 30 maddeden oluşan ‘’Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği’’(SBTÖ) bulunmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir
İlköğretim öğretmenleri


Derecelendirme
hiç uygun değil , tamamen uygun


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Araştırmanın problemleri çözümlenirken,t-testi , varyans analizi ve Pearson Korelasyon katsayısı uygulanmıştır. Veriler SPSS programında analiz edilmiştir.


Geçerlik

Araştırmamızda iki veri toplama aracının yapı geçerliliği uzman görüşüne uygun olarak yapılmıştır. Bu anketin alt boyutlarına ilişkin ifadeler alan uzmanlarının kontrolü altında oluşturulmaya çalışılmıştır.


Güvenirlik

Araştırmacı tarafından geliştirilen iki veri toplama aracının güvenirlik çalışması için her bir boyutun kendi içinde güvenirlik katsayısı olan Cronbach Alpha değerleri hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi