TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğretmenler İçin Örgütsel Bağlılık Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://efdergi.inonu.edu.tr/article/view/5000004215/5000004728


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 310 Eğitim Yönetimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Üstüner, M. (2009). Öğretmenler için Örgütsel Bağlılık Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 1-17.


Geliştiren/Uyarlayan: Mehmet Üstüner


Yıl: 2009


Kaynak Adı: Öğretmenler için Örgütsel Bağlılık Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 10


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 1-17


Sorumlu Yazar: Mehmet Üstüner


İletişim: mustuner@inonu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılığı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Tek boyut ve 17 Madde: Bu okulda yönetimin bir parçası olduğuma dair güçlü bir duygu yaşıyorum.


Kimlere Uygulanabilir: Eğitimciler, Öğretmenler


Derecelendirme: 5'li Likert (1=hiçbir zaman-5=her zaman)


Ölçek Puanlaması:

Denemelik 50 maddelik ölçeğin 12 maddesi olumsuz ifadeden oluştuğu için tersten puanlanmıştır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Duygusal tükenme ve duyarsızlaşma alt ölçeklerinden alınan puanların yüksek olması, kişisel başarı alt ölçeğinden alınan puanların düşük olması tükenmişlik düzeyinin yüksek olduğunu göstermektedir.


Geçerlik:

Geliştirilen bu ölçeğin benzer ölçek geçerliği düzeyi MDO ve MTE ölçekleri kullanılarak hesaplanmıştır. ÖĐÖBÖ, MDO ile yüksek düzeyde olumlu yönde (r=.749) bir ilişki gösterirken, MTE ile orta düzeyde olumsuz yönde(r=.415) (Büyüköztürk, 2002) bir ilişki göstermiştir.


Güvenirlik:

ÖĐÖBÖ’nin güvenirlik hesaplamaları için ölçeğin Cronbach-alpha iç tutarlık katsayısı ve test-tekrar test hesaplamaları yapılmıştır. ÖĐÖBÖ’nin güvenirlik düzeyini belirlemek amacıyla ikinci öğretmen grubundan elde edilen veriler üzerinden hesaplanan Cronbach-alpha iç tutarlık katsayısı “.96” çıkmıştır. ÖĐÖBÖ iki hafta ara ile 29 öğretmene uygulanmıştır. Đki uygulamadan elde edilen eşleştirilmiş puanlar arasındaki Pearson korelasyon katsayısı “r=.88” çıkmıştır. Veriler üzerinde yapılan analizler sonucu elde edilen bu değerler ÖĐÖBÖ’nin güvenilir bir ölçüm yaptığının kanıtı olarak kabul edilebilir düzeydedir. Yapılacak olan araştırmalarda ölçekte yer alan maddeler 1= Hiçbir zaman, 2= Nadiren, 3= Bazen, 4= Çoğu zaman, ve 5= Her Zaman olacak şekilde derecelendirilmelidir. Bu şekilde derecelendirme yapıldığında 17 maddeden oluşan ölçekten alınabilecek en düşük puan 17, en yüksek puan 85 olacaktır. Ölçekten alınan yüksek puan örgütsel bağlılığın yüksek olması, puanın düşük olması ise örgütsel bağlılığın düşük olması anlamına gelmektedir. Ölçekten elde edilen bir puanın yüksek ya da düşük olduğuna karar vermede uygulayıcılar aritmetik ortalamaya standart sapmanın eklenmesi ve çıkarılması sonucu elde edilecek puan aralığını “orta” , standart sapmanın aritmetik ortalamadan çıkarılması sonucu elde edilen puandan daha aşağı puanları “düşük” , standart sapmanın aritmetik ortalamaya eklenmesi sonucu elde edilen puandan daha yukarı olan puanları “yüksek” olarak niteleyebilirler.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi