TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğretmen Adaylarına Yönelik Konuşma Öz Yeterlik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.jasstudies.com/DergiPdfDetay.aspx?ID=1407


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 312 Genel Öğretmen Yeterlilikleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Katrancı, M. ve Melanlıoğlu, D. (2013). Öğretmen Adaylarına Yönelik Konuşma Öz Yeterlik Ölçeği: Geçerlik ve güvenilirlik çalışması. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(6), 651-665. http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1407


Geliştiren/Uyarlayan: Deniz Melanlıoğlu, Mehmet Katrancı


Yıl: 2013


Dergi: The Journal of Academic Social Science


Cilt: 6


Sayı: 6


Sayfa Aralığı: 651-665


Kimlere Uygulanabilir: Üniversite öğrencilerine


Ölçek Puanlaması:

25 maddeden oluşmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Bu ölçeğin, öğretmen adaylarına uygulamasıyla elde edilecek bulgular, öz yeterlik düzeyi ile konuşma becerisi arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak ve öğretmen adaylarının konuşma becerilerine yönelik olan öz yeterlik inançlarının ne tür değişkenlere bağlı olduğunu belirlemek için kullanılabilir. Bu ölçeğin kullanılması ile elde edilen verilere bağlı olarak öğretmen adaylarının konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılabilir.


Geçerlik:

KMO değeri 0.956 ve Barlett testi sonucu p= 0.000 bulunarak faktör analizine uygunluğu görülen ölçme aracının yapı geçerliliğini belirleyebilmek için öğretmen adaylarından elde edilen veriler üzerinde açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi araştırmacılarca belirlenen maddeler arasından aynı yapıyı ya da niteliği ölçen maddelerin belirlenerek gruplandırılması ve az sayıdaki bu anlamlı üst yapılarla ölçmenin açıklanmasını amaçlayan bir analiz tekniğidir (Büyüköztürk, 2007). Bu süreçte, Kaiser–Meyer-Olkin (KMO) ve Bartlett testi sonuçları, maddelerin ortak faktör varyans değerleri, özdeğer çizgi grafiği, temel bileşenler analizi sonuçlarından yararlanılmıştır. Faktör analizinde ‚varimax‛ döndürme tekniği kullanılmıştır. Tüm analizler SPSS 18 paket programı aracılığıyla yapılmıştır.


Güvenirlik:

Veri toplama aracının güvenilirliği madde-toplam test puanı korelasyonu, Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı ve test tekrar test tekniği ile analiz edilmiştir. Cronbach alfa güvenilirlik katsayısı değeri, ölçeğin test puanları arasındaki iç tutarlılığının bir ölçüsüdür ve 0.70 ve üzeri değerler ölçeğin güvenilirliği için yeterli kabul edilmektedir (Büyüköztürk, 2007; Şencan, 2005). Madde-toplam test puanı korelasyonu ise madde puanı ile test maddeleri toplam puanı arasındaki ilişkiyi açıklamada kullanılır. Madde-toplam test puanı korelasyonunun yüksek ve pozitif çıkması ölçeğin iç tutarlılığa sahip olduğunu göstermektedir (Büyüköztürk, 2007). Test-tekrar test analizi ise, ölçme aracının ölçmek istediği özelliği farklı zamanlarda tutarlı bir şekilde ölçüp ölçmediğinin ölçüsünü vermektedir. İki ölçüm arasındaki korelasyonun yüksek çıkması hem ölçekten elde edilen puanların kararlılığını hem de iki uygulama arasında geçen zamanın ölçülen nitelik üzerinde fazla etkili olmadığını gösterir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi