TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğretmen Adayları için Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Yeterlilik Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://www.academia.edu/12067406/%C3%96%C4%9Fretmen_Adaylar%C4%B1n%C4%B1n_E%C4%9Fitimde_Bilgi_ve_%C4%B0leti%C5%9Fim_Teknolojilerini_Kullanmaya_%C4%B0li%C5%9Fkin_Yeterlilik_Alg%C4%B1lar%C4%B1_Prospective_Teachers_Perceived_Competencies_about_Integrating_Information_and_Communication_Technologies_into_Education_


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 312 Genel Öğretmen Yeterlilikleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Şad, S.N. ve Nalçacı, Ö.İ. (2015). Öğretmen Adaylarının Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanmaya İlişkin Yeterlilik Algıları. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(1), 177-197.


Geliştiren/Uyarlayan: İren Özgün Nalçacı, Süleyman Nihat Şad


Yıl: 2015


Kaynak Adı: Öğretmen Adaylarının Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanmaya İlişkin Yeterlilik Algıları


Dergi: Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 11


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 177-197


Sorumlu Yazar: Süleyman Nihat Şad


İletişim: nihat.sad@inonu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: MEB tarafından geliştirilen Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri, Öğretmen Adaylarının Eğitimde Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanmaya İlişkin Yeterlilik Algıları


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçek maddelerine ekten ulaşılabilir.


Kimlere Uygulanabilir: Öğretmen Adayları, Öğretmenler


Derecelendirme: 5'li derecelendirmeli Likert türü madde = Oldukça yeterliyim - Oldukça yetersizim


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 150, en düşük puan ise 30 puandır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçmeden elde edilen puanlar arttıkça öğretmen adaylarının Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri kapsamında tanımlanan bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin yeterlilik algılarının yüksek olduğu, puan azaldıkça da söz konusu yeterlilik algılarının düşük olduğu söylenebilir. Ölçeğin her bir maddesinden ve toplamından elde edilen puanların daha anlaşılır bir şekilde yorumlanabilmesi amacıyla ekte sunulan dosyada tablo 1’de verilen puan aralıkları ve karşılık gelen yeterlik düzeyleri belirlenmiştir. Madde puanı için bu aralık değerleri hesaplanırken en yüksek madde puanı ile en düşük madde puanı arasındaki fark seçenek sayısına bölünerek beş aralık elde edilmiştir [(5-1)/5= 0.80). Benzer şekilde ölçek toplam puanı için bu aralıklar hesaplanırken ölçekten alınabilecek en yüksek ve en düşük puanların dizi genişliği seçenek sayısına bölünerek [(150-30)/5=24] standart bir birim hesaplanmış ve aralıklar bu birime göre yaklaşık olarak belirlenmiştir.


Geçerlik:

Veri toplama aracının kapsamı MEB tarafından geliştirilen ve 6 ana, 31 alt yeterlik alanı, 233 performans göstergesinden oluşan Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri ile sınırlandırılmıştır. Sözü edilen 233 performans göstergesi içerisinden bilgi ve iletişim teknolojilerine ilişkin performans göstergeleri belirlenerek kazanım ifadelerine dönüştürülmüştür. Bu şekilde üretilen madde havuzu kapsam geçerliliğini sağlamak amacıyla eğitimde program geliştirme ve bilişim teknolojileri alanında çalışmaları olan iki öğretim üyesinin uzman görüşüne sunulmuştur. Dönütler doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılan taslak ölçek formu ‘oldukça yeterliyim’ ile ‘oldukça yetersizim’ seçenekleri arasında değişen 5’li derecelendirmeli Likert formatta düzenlenerek yapı geçerliliği ve güvenirlik çalışmaları için hazır hale getirilmiştir.

Taslak ölçeğinin pilot uygulaması araştırmanın yapıldığı eğitim fakültesi farklı programlarında öğrenim gören 317 son sınıf öğrencisine uygulanmış ve elde edilen verilerden hareketle yapı geçerliliğine ve güvenirliğine ilişkin hesaplamalar yapılmıştır. Toplam 30 maddeden oluşan veri setinin örnekleme yeterliliğini test etmek amacıyla yapılan KMO (0.960) ve Bartlett Küresellik testleri (X2= 5823.884; sd=435; p=0.000) veri setinin faktörleşme için örnekleme yeterliliğine ve çok değişkenli normal dağılım özelliğine sahip olduğunu göstermiştir. Ardından yapılan ilk temel bileşenler analizinde özdeğeri 1’in üzerinde olan toplam 3 faktör olduğu görülmüştür. Buna göre 1. Faktörün özdeğeri 14.41 olup toplam varyansın 48.25’ünü açıklarken, 2. ve 3. Faktörlerin ise özdeğerleri sırasıyla 1.31 ve 1.11 olup toplam varyansa katkıları düşüktür. Özdeğerler arasındaki farka ek olarak, yamaç çizgi grafiği ve bileşenler matrisi incelendiğinde ölçme aracının tek faktörlü bir yapı gösterdiği sonucuna varılmıştır. Bu amaçla faktör sayısı bir ile sınırlandırılarak analiz tekrarlanmıştır.
Elde edilen tek faktörlü yapının toplam varyansın %48.03’ünü açıklayabildiği, maddelerin faktör yüklerinin ise 0.76 ile 0.52 arasında değiştiği görülmüştür. Hesaplanan ortak faktör varyansları ise 1. (0.339) ve 22. (0.265) maddeler dışında .40 sınırının üzerinde değer almıştır. Bu maddeler yüksek faktör yükü aldıklarından (Madde 1= .582 ve Madde 22= .520), düzeltilmiş madde toplam korelasyonları (r(1)=0.556 ve r(22)=0.488) düşük olmadığından ve silinmelerinin iç tutarlılık katsayısına katkı sağlamamasından ötürü ölçekten çıkarılmamıştır.


Güvenirlik:

Ölçekte yer alan maddeler için hesaplanan madde-toplam korelasyonları 0.488 ile 0.733 arasında değişmektedir. Ölçek maddelerin iç tutarlılık açısından güvenirliği Cronbach Alpha ve Guttman Test-Yarılama formülleri kullanılarak hesaplanmıştır. Cronbach Alpha katsayısı 0.962 ve Guttman iki yarı tutarlılık katsayısı 0.938 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi