Öğrenme Yaklaşımları Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: https://toad.halileksi.net/sites/default/files/pdf/ogrenme-yaklasimlari-olcegi-toad.pdf
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Batı, A.H., Tetik, C. ve Gürpınar, E. (2010). Öğrenme Yaklaşımları Ölçeği Yeni Şeklini Türkçeye uyarlama ve geçerlilik güvenirlilik çalışması. Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences, 30 (5), 1639-1646.
Geliştiren/Uyarlayan: A. Hilal Batı, Cihat Tetik, Erol Gürpınar
Yıl: 2010
Kaynak Adı: Öğrenme Yaklaşımları Ölçeği Yeni Şeklini Türkçeye Uyarlama ve Geçerlilik Güvenirlilik Çalışması
Dergi: Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences
Cilt: 5
Sayı: 30
Sayfa Aralığı: 1639-46
Sorumlu Yazar: Dr. A.Hilal BATI
İletişim: hilal.bati@ege.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Derin Yaklaşım, Yüzeysel Yaklaşım
Alt Boyutlar: Derin Motivasyon, Derin Strateji, Yüzeysel Motivasyon, Yüzeysel Strateji
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
4 alt boyut 20 madde
Derin Motivasyon ( 5 m ) : Çalışmanın bana derin bir haz verdiğini düşünürüm.
Derin Strateji ( 5 m ) : Birçok yeni konuyu ilginç bulurum ve bunlarla ilgili daha çok bilgi edinmeye çalışarak fazladan zaman harcarım.
Yüzeysel Motivasyon ( 5 m ) : Amacım mümkün olduğu kadar az çalışarak dersi geçmektir.
Yüzeysel Strateji ( 5 m ) : . Yalnızca derste verilenleri veya derste belirtilen yerleri ciddiyetle çalışırım.
Kimlere Uygulanabilir: 10-30 Yaş arası bireyler
Derecelendirme: 5'li likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 2=katılmıyorum- 3=yarı yarı yarıya katılıyorum - 4=katılıyorum - 5=tamamen katılıyorum)
Ölçek Puanlaması:
Her bir yaklaşım için alınabilecek toplam ölçek puanı 10 ile 50 arasında değişmektedir.Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin farklı yönlerini göstermek için iki ayrı model test edilmiştir. Birinci modelde ölçeğin tümüne ait yapı maddeler düzeyinde incelenmiştir. Bu modelde, ölçeğin dört belirleyici alt boyutuna karşılık gelen örtük yapılar beşer adet maddeleri ile birlikte formüle edilmiştir. Derin Motivasyon,Derin Strateji ve Yüzeysel Motivasyon-Yüzeysel Strateji alt boyutları kendi aralarında yüksek korelasyon gösterdiklerinden, bunların birleşimi ile ortaya çıkan yapı bir üst düzey faktör modeline işaret etmektedir. Bu nedenle ikinci düzey hipotetik bir faktör modeli oluşturulmuş ve test edilmiştir.
Bu iki hipotetik model, LISREL 8.54 programı ile doğrulayıcı (confirmatory) faktör analizi yapılarak uyum iyilikleri açısından değerlendirilmiştir. Model 1 ve 2 için CFI ve SRMR indeksleri rapor edilmiş ve tahminlemede en çok olabilirlik (Maximum Likelihood) yöntemi kullanılmıştır.
Çeviri Süreci:
Öğrenme yaklaşımları ölçeğinin uyarlama çalışması için ölçeği geliştiren John Biggs’ten ölçeğin uyarlanabileceğine ilişkin izin alınmıştır. Ölçeğin Türkçe’ye uyarlama süreci belli aşamalardan oluşmaktadır. Ölçek öncelikle yurtdışında yaşamış, her iki dile de hâkim olan, biri Eğitim Bilimleri alanında master yapmış, Ege Üniversitesi Yabancı Diller Bölümünden iki İngilizce okutmanı tarafından ayrı ayrı Türkçe’ye çevrilmiş ve sonrasında üzerinde uzlaşılan bir Türkçe form oluşturulmuştur. Bu form daha sonra ölçeğin asıl kültürüne de hâkim, her iki kültürün karşılaştırmasını yapabilecek düzeyde bilgiye sahip, tıp eğitimi alanında da uzman olan bir öğretim üyesi tarafından İngilizce’ye çevrilmiştir. İzleyen aşamada formlar tıp eğitimi alanından üç öğretim üyesi tarafından incelenmiş, aralarındaki tutarlılık karşılaştırılmış ve üzerinde tartışılarak anlam ve dil bilgisi açısından gerekli düzeltmeler yapılarak taslak Türkçe form elde edilmiştir. Ardından bu Türkçe taslak form, araştırmanın yapılacağı fakültelerde farklı sınıflardaki 45 öğrenciye uygulanarak anlaşılamayan ifadeler olup olmadığının belirlenmesi istenmiştir. Bu uygulama sonucunda anlaşılmayan herhangi bir madde olmadığı saptanmıştır.
Geçerlik:
Bu araştırmada öğrenme yaklaşımları ölçeğinin geçerlilik çalışması olarak yapı geçerliği incelenerek, doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. DFA ile kuramsal bir temele dayanarak çeşitli değişkenlerden oluşturulan faktörlerin
gerçek verilerle ne derece uyum gösterdiği değerlendirilmektedir. Bu değerlendirmede Comparative Fit Index, CFI (Karşılaştırmalı Uyum İndeksi), Standardised Root Mean Square Residual, SRMR (Standardize Ortalama Hataların Karekökü) ve Root Mean Square Error of Approximatio, RMSEA (Yaklaşık Hataların Ortalama Karekökü) gibi çoklu uyum indeksleri kullanılmıştır. CFI için > 0.90, SRMR ve RMSEA için < 0.08 ölçüt olarak alınmıştır.
Güvenirlik:
Öğrenme yaklaşımları ölçeğinin güvenirliği için her bir alt boyutta Cronbach Alfa değeri hesaplanmış, test-tekrar test analizi yapılmıştır. İstatistiksel analizlerde SPSS 13.0 paket programı ve LISREL 8.54 programı kullanılmıştır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Revised Learning Process Questionnaire
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale
Orijinal Kaynak / Referans:
Kember, D., Biggs, J., & Leung, D. Y. P. (2004). Revised Learning Process Questionnaire. PsycTESTS Dataset. doi: 10.1037/t14055-000
Orijinal Ölçek Yazarlar: David KEMBER, Doris LEUNG, John BİGGS
Orijinal Ölçek Yıl: 2004
Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Makale
Orijinal Ölçek DOI: http://dx.doi.org/10.1037/t14055-000
Orijinal Ölçek Dergi: PsycTESTS Dataset
Orijinal Ölçek Güvenirlik:
Modikasyonla birlikte LPQ'nun orijinal versiyonundan ve SPQ'nun revize edilmiş versiyonunu geliştirmek için kullanılan maddelerden 41 maddelik bir grup elde edilmiştir. Bu maddeler güvenilirlik prosedürleri ve doğrulayıcı faktör analizi kullanılarak test edilmiştir ve ölçekler uygun uzunlukta olana kadar maddeler silinmiştir ve doğrulayıcı faktör analizi amaçlanan iki faktörlü yapıya iyi uyduğunu göstermiştir.