TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Mobbing Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/spcd/article/view/5000083194/5000077311


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 190 Örgütsel/Endüstriyel Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Laleoğlu, A. ve Özmete, E. (2013). Mobbing Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi, 31, 9-31.


Geliştiren/Uyarlayan: Ayşegül Laleoğlu, Emine Özmete


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Mobbing Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Cilt: 31


Sayfa Aralığı: 9-31


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

45 maddeden oluşuyor.


Kimlere Uygulanabilir: Sosyal Çalışmacılar


Derecelendirme: 7'li Likert


Ölçek Puanlaması:

Ölçeğin puanlaması 0 ile 315 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Aiello, Deitinger, Nardella ve Bonafede (2008) tarafından geliştirilen Mobbing Ölçeği (Vol. Mob. Scale) çalışanların mobbing davranışlarına maruz kalma durumlarını değerlendirmeye olanak sağlamaktadır. Türkiye’de çalışanların mobbinge uğrama durumlarını güvenilir ve geçerli bir biçimde ortaya koyacak ölçme araçlarının sayısı oldukça sınırlıdır. Bu nedenle Mobbing Ölçeğinin Türkçeye uyarlanmasının, bu gereksinimi büyük ölçüde karşılayacağı düşünülmektedir.


Geçerlik:

Dil geçerliği: Mobbing Ölçeğinin dil geçerliğini belirlemek amacıyla aşağıdaki işlemler yapılmıştır. Mobbing Ölçeğinin İngilizce orijinalinde yer alan maddeler önce araştırmacı tarafından daha sonra da üç sosyal hizmet alanında çalışan akademisyen, bir ölçme ve değerlendirme ve İngilizce öğretmenliği bölümünde çalışmakta olan beş uzman tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Daha sonra bu çeviriler bir araya getirilerek hepsinin ortak yönleri aranmış ve farklılık gösteren ifadeler, çeviri yapan kişiler ile görüşülerek ortak bir cümle haline getirilmiştir. Uzman görüşüne dayanarak oluşturulan Türkçe formu, öncekinden farklı beş kişi tarafından tekrar İngilizceye çevrilmiştir. Ölçeğin orijinal hali ile tekrar İngilizceye çevrilmiş hali öncekinden farklı üç uzman ve akademisyene incelettirilerek, ikisi arasında farklılığın olmadığı yönünde ortak görüşe varılmıştır. Aşamalı olarak Türkçeye çevirisi tamamlanan form Türkçe uzmanlarının görüşüne sunulup önerileri alınmıştır. Ölçeğin Türkçe formunun bu ilk şeklinin dil ve anlaşılırlığını test etmek amacı ile denek grubundan 20 kişiye uygulanmıştır. Geri bildirimler doğrultusunda ölçeğe son şekli verilerek uygulamaya hazır hale getirilmiştir.
Yapı geçerliği: Veri toplama işlemi bitirildikten sonra elde edilen veriler uygun istatistiksel işlemleri bilgisayarda yapmak üzere hazır hale getirilmiştir. Verilerin analizi SPSS-15 kullanılarak yapılmıştır. Ölçekte yer alan soruların, insani hizmet örgütlerinde görev yapan sosyal çalışmacıların mobbinge maruz kalma durumlarını ölçüp ölçmediği yapı geçerliliği analizi ile test edilmiştir. Analiz sonucunda ölçekte aynı ve farklı yapıyı ölçen sorular belirlenmiş, soruların bir yapı altta yer alıp almadıkları ise madde faktör yük değeri ile incelenmiştir. Faktör yükü 0.30’dan büyük olan maddeler değerlendirilmeye alınmıştır.


Güvenirlik:

Mobbing Ölçeğine uygulanan faktör analizi sonucunda orijinal ölçekteki 10 madde negatif değere sahip olduğu ve güvenirliği azalttığı için ölçekten çıkarılmıştır. Bu maddeler; “İş arkadaşlarım ile iyi ilişkilerim vardır”, “İş arkadaşlarım ile olan ilişkilerimde mutluyum”, “İş arkadaşlarım iş dışındaki görüşmelere beni çağırmaz”, “İşimi değiştirmek istemiyorum”, “Çalıştığım kurumun benim bir parçam olduğunu düşünüyorum”, “İşim benim temel yapı taşlarımdan biridir”, “Kurumumun değerleri benim değerlerim sayılır”, “Öncelikli ihtiyaçlarımın başında işin gelmesi yanlış bir şey değildir”, “İş konusundaki bilgi eksikliği performansımı etkiler”, “İş ile ilgili ve iş dışındaki toplantılara çağrılmam” şeklinde sıralanmaktadır. Bu maddeler ölçekten çıkarıldıktan sonra rotasyon sonrası faktör yük değerleri elde edilmiştir. Mobbing Ölçeği’nin faktör yapısı, madde-toplam test korelasyonları ve iç tutarlık katsayısı ile ilgili bulgular Tablo 1’de verilmiştir. Tablo 1 incelendiğinde ölçeğin 5 faktörlü bir yapıya sahip olduğu görülebilir. Böylece ölçeğin, orijinalinde dört faktörde dağılım gösteren maddelerin Türkçeye uyarlanan bu ölçekte beş faktörde yer alabileceği anlaşılmaktadır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi