TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Minnettarlık Gücenme ve Takdir Ölçeği Gözden Geçirilmiş Kısa Formu (K-MGTÖ)

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 178 Pozitif Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Oğuz-Duran, N.(2017). Minnettarlık Gücenme ve Takdir Ölçeği Gözden Geçirilmiş Kısa Formu (K-MGTÖ): Türk Üniversite Öğrencileri İçin Uyarlama Çalışması. The Journal of Happiness & Well-Being, 5(1), 23-37.


Geliştiren/Uyarlayan: Nagihan Oğuz Duran


Yıl: 2017


Kaynak Adı: Minnettarlık Gücenme ve Takdir Ölçeği Gözden Geçirilmiş Kısa Formu (K-MGTÖ): Türk üniversite öğrencileri için uyarlama çalışması


Dergi: The Journal of Happiness & Well-Being


Cilt: 1


Sayı: 5


Sayfa Aralığı: 23-37


Sorumlu Yazar: Nagihan Oğuz Duran


İletişim: noguzduran@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: minnettarlık


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

1m: Birçok insanın yardımı olmasaydı bugün bulunduğum konumda olamazdım.
16 madde


Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri


Derecelendirme: 9'lu likert (1=Kesinlikle katılmıyorum - 9=Kesinlikle Katılıyorum)


Çeviri Süreci:

Uyarlama çalışmaları uyarlama için izin alma, çeviri ve ters çeviri süreçleri ile başlamıştır. Ardından İngiliz Dili Eğitimi bölümü öğrencilerinden oluşan 39 kişilik bir gruba ölçeğin orijinali ve Türkçe hali iki hafta arayla uygulanmış ve bu uygulamalardan elde edilen puanlar arasında r = .81 düzeyine anlamlı bir ilişki bulunmuştur.


Geçerlik:

Bu çalışmanın verileri K-MGTÖ Türkçe formunun yanısıra, Minnettarlık Ölçeği (MÖ), Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ), Pozitif ve Ne gatif Duygu Ölçeği (PNDÖ) kullanılarak toplanmıştır. K-MGTÖ Türkçe formunun bir başka minnettarlık ölçeği olan MÖ ile ilişkisini incelemek amacıyla hesaplanan Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayıları hem KMGTÖ toplam puanları ve MÖ toplam puanları arasında (r = .64, p < .01) hem de YDY (r =.37, p < .01), BT (r = .50, p < .01) ve DT (r =.54, p < .01) alt ölçekleri ile MÖ puanları arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada K-MGTÖ toplam ve alt ölçek puanlarının ilgili alanyazına göre ilişkili olması beklenen öznel iyi-oluş değişkenleriyle (yaşam doyumu, pozitif duygu ve negatif duygu) ilişkileri de Pearson momentler çarpımı korelasyon katsayıları ile incelenmiştir. Hem K-MGTÖ ve YDÖ toplam puanları arasında (r = .53, p < .01) hem de YDY, BT ve DT alt ölçek puanları ile YDÖ toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunmuştur (sırasıyla r = .52; r = .30 ve r = .24; p < .01). Buna göre yaşam doyumu yüksek kişilerin aynı zamanda minnettarlık eğilimlerinin de yüksek olduğu, yoksunluk duygusunu daha az yaşadıkları, basit şeyleri ve diğer insanların kendilerine katkılarını daha fazla takdir edebildikleri söylenebilir. K-MGTÖ puanlarının PNDÖ puanları ile
ilişkileri incelendiğinde ise pozitif duygu alt ölçeği puanları ile anlamlı ancak düşük ilişkiler bulunurken (toplam puan için r = - .19; p < .01; alt ölçek puanları için sırasıyla r = .15, r =.14, r = .11, < .01), negatif duygu alt ölçeği puanları yalnızca toplam K-MGTÖ puanı ve YDY alt ölçeği puanı ile anlamlı düzeyde ilişkili bulunmuştur (r = - .25, r = .36, p < .01). BT ve DT alt ölçeklerinin negatif duygu alt ölçeği ile anlamlı bir ilişkisi bulunmamıştır.


Güvenirlik:

Bu çalışmada da birinci çalışmada olduğu gibi ölçeğin iç tutarlığını incelemek amacıyla toplam ve alt ölçek puanları için Cronbach alpha değerleri hesaplanmış ve bu değerler toplam için α = .77, YDY, BT ve DT alt ölçekleri için sırasıyla α = .70, α = .72 ve α = .67 olarak bulunmuştur. Son araştırmada, K-MGTÖ Türkçe formunun test-tekrar test güvenirliğini incelemek amacıyla, yaşları 17 ile 25 arasında değişen (M = 19.88, SS = 1.25) Rehberlik ve Psikolojik Danışma anabilim dalı öğrencilerinden oluşan 119 kişilik bir gruba (85 kız, 34 erkek) ölçek dört hafta arayla uygulanmıştır. Test ve tekrar-test K-MGTÖ toplam puanları arasında r = .72 (p < .01); test ve tekrartest YDY, BT ve DT puanları arasında ise sırasıyla r = .61 (p < .01), r = .71 (p < .01) ve r = .61 (p < .01) ilişki bulunmuştur. Bu sonuçlar K-MGTÖ’nün iç tutarlığına işaret etmektedir Sonuç olarak bu çalışmada, K-MGTÖ Türkçe formunun Türk üniversite öğrencileri için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görülmüştür.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi