TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Mantıksal Deneyimsel Düşünme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Türk, E. G. ve Artar, M. (2014). Mantıksal Deneyimsel Düşünme Ölçeğinin uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 47(1), 1-18.


Geliştiren/Uyarlayan
Eylem Gökçe Türk, Müge Artar


Yıl
2014


Kaynak Adı
Mantıksal Deneyimsel Düşünme Ölçeğinin uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi


Cilt
47


Sayı
1


Sayfa Aralığı
1-18


Link:
http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/40/1917/20109.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Eylem Gökçe Türk


İletişim
eygok@yahoo.com.tr


Ölçülen Özellikler
Mantıksal beceri, Mantıksal düşünme hazzı, Sezgisel beceri”, Sezgisel düşünme”, Sezgisel düşünmeyi olumlama, Sezgisellik


Kimlere Uygulanabilir
lise öğrecileri


Derecelendirme
4'lü derecelendirme


Ölçek Puanlaması

MDDÖ, orta düzeyde güvenilir bir ölçektir. Cronbach Alfa katsayıları sezgisellik faktörü için .79, mantıksal düşünmeyi olumlama faktörü için .71, mantıksal beceri faktörü için .62 olarak hesaplanmıştır.


Ölçek Değerlendirmesi

Çalışmadan elde edilen bulgular Mantıksal Deneyimsel Düşünme Ölçeğinin Türkçe geçerlik ve güvenirliğinin yeterli düzeyde olduğunu göstermektedir.


Geçerlik

Elde edilen verilerin yapı geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile değerlendirilmiştir.


Güvenirlik

Elde edilen verilerin yapı geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi ile değerlendirilmiştir. Ölçeğin güvenirliği için Cronbach alpha iç tutarlık katsayısı, alt üst %27’lik gruplar için t testi değerleri ve madde toplam test korelasyonu katsayıları hesaplanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi sonuçları orijinal ölçekten farklı olarak üç faktörlü bir yapı üretmiş, bu yapıda doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulanmıştır. Güvenirlik çalışmalarından elde edilen veriler ölçeğin güvenirlik düzeyinin yeterli olduğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi