TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kendini Sansürleme İsteği Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Coşkun, H., Durak, M. ve Elgin, V. M. (2012). Kendini Sansürleme İsteği Ölçeği: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Yeni Sempozyum, 50(2), 83–89.


Geliştiren/Uyarlayan
Hamit Çoşkun, Mithat Durak, Veysel Mehmet Elgin


Yıl
2012


Kaynak Adı
Kendini Sansürleme İsteği Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması


Dergi
Yeni Sempozyum


Cilt
50


Sayı
2


Sayfa Aralığı
83-89


Link:
http://www.yenisymposium.org/fulltext/2012(2)/03.PDF


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Hamit Coşkun


İletişim
hamitcoskun2000@hotmail.com


Ölçülen Özellikler
Kendini sansürleme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

8 madde


Kimlere Uygulanabilir
Öğrencilere


Derecelendirme
4 lü likert tip


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 8 ile 32 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir.


Çeviri Süreci

Ölçeğin geçerliği için İngilizce ve Türkçe’de yetkin olan bir uzman ve öğrenciden oluşan yargıların görüşüne başvurulmuştur.


Geçerlik

Ölçekte bulunan tüm maddelerin faktör yükleri .57’nin üzerindedir (Tablo 1). Tek bir bileşene yüklenme durumunun ne derece geçerli bir durum oldu¤unu incelemek için ayrıca ölçeğin maddeleri Doğrulayıcı Faktör Analizine (Confirmatory Factor Analysis) tabi tutulmufl ve elde edilen göstergelerin (?2 = 55.91, s.d. = 20, p = .00003, RMSEA = 0.09, RMR = .05, GFI = .95, AGFI = .90, NFI = .90, CFI = .93) tek bir bileflen yönünde tatmin edici düzeylerde olduğu gözlenmiştir (Jöreskog ve Sörbom, 1999).


Güvenirlik

Ölçeğin içsel tutarlılığına ilişkin Cronbach Alfa değeri .82 olarak bulunmuştur. Genel olarak incelendi- ¤inde, tablo 1’ den de görüleceği gibi, alfa değerleri .79 ve üstünde yer almaktadır. Ölçeğin madde-toplam korelasyonlar› incelendiğinde, değerlerin .45 ile .66 arasında değiştiği gözlenmektedir. Ölçeğin üç hafta arayla yapılan test tekrar test güvenilirliği .75 (p < .001) olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi