TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kendini Sansürleme İsteği Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.yenisymposium.org/fulltext/2012(2)/03.PDF


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 140 Kişilerarası İlişkiler


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Coşkun, H., Durak, M. ve Elgin, V. M. (2012). Kendini Sansürleme İsteği Ölçeği: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Yeni Sempozyum, 50(2), 83–89.


Geliştiren/Uyarlayan: Hamit Çoşkun, Mithat Durak, Veysel Mehmet Elgin


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Kendini Sansürleme İsteği Ölçeği: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması


Dergi: Yeni Sempozyum


Cilt: 50


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 83-89


Sorumlu Yazar: Hamit Coşkun


İletişim: hamitcoskun2000@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Kendini sansürleme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

8 madde


Kimlere Uygulanabilir: Öğrencilere


Derecelendirme: 4 lü likert tip


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 8 ile 32 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir.


Çeviri Süreci:

Ölçeğin geçerliği için İngilizce ve Türkçe’de yetkin olan bir uzman ve öğrenciden oluşan yargıların görüşüne başvurulmuştur.


Geçerlik:

Ölçekte bulunan tüm maddelerin faktör yükleri .57’nin üzerindedir (Tablo 1). Tek bir bileşene yüklenme durumunun ne derece geçerli bir durum oldu¤unu incelemek için ayrıca ölçeğin maddeleri Doğrulayıcı Faktör Analizine (Confirmatory Factor Analysis) tabi tutulmufl ve elde edilen göstergelerin (?2 = 55.91, s.d. = 20, p = .00003, RMSEA = 0.09, RMR = .05, GFI = .95, AGFI = .90, NFI = .90, CFI = .93) tek bir bileflen yönünde tatmin edici düzeylerde olduğu gözlenmiştir (Jöreskog ve Sörbom, 1999).


Güvenirlik:

Ölçeğin içsel tutarlılığına ilişkin Cronbach Alfa değeri .82 olarak bulunmuştur. Genel olarak incelendi- ¤inde, tablo 1’ den de görüleceği gibi, alfa değerleri .79 ve üstünde yer almaktadır. Ölçeğin madde-toplam korelasyonlar› incelendiğinde, değerlerin .45 ile .66 arasında değiştiği gözlenmektedir. Ölçeğin üç hafta arayla yapılan test tekrar test güvenilirliği .75 (p < .001) olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi