TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Katılımcı Değerlendirmeye Yönelik İnanç Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

İlhan, M., Çetin, B., ve Bars, M. (2013). Katılımcı Değerlendirmeye Yönelik İnanç Ölçeğinin (KDYİÖ) Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Journal Of European Education, 3(2), 17-35.


Geliştiren/Uyarlayan
Bayram Çetin, Mehmet Bars, Mustafa İlhan


Yıl
2013


Kaynak Adı
Katılımcı Değerlendirmeye Yönelik İnanç Ölçeği’nin (KDYİÖ) Türkçe Uyarlaması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi
Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Journal Of European Education


Cilt
3


Sayı
2


Link:
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/174113


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Mustafa İlhan


İletişim
mustafailhan21@gmail.com


Alt Boyutlar
Akran değerlendirme, Grup Değerlendirme, Öz Değerlendirme, Sınıf İçi Tartışmalar


Derecelendirme
“Kesinlikle Katılıyorum (5)!Kesinlikle Katılmıyorum (1) şeklinde 5’li likert tipi bir derecelendirme kullanılmıştır.


Ölçek Puanlaması

Akran değerlendirmeye yönelik inançlar boyutunda 9 madde bulunduğundan bu boyuttan alınabilecek en yüksek puan 45, en düşük puan ise 9’dur. Bu alt ölçekte yer alan maddelerin 4’ü olumludur, kalan 5 madde ise olumsuz olup tersten puanlanmaktadır. Sınıf içi tartışmalara yönelik inançlar alt ölçeğinde 4 madde bulunduğundan bu boyuttan alınabilecek en yüksek puan 20, en düşük puan ise 4’dür. Bu boyuttaki maddelerin 3’ü olumludur, kalan 1 madde ise olumsuz olup tersten kodlanmaktadır. Öz değerlendirmeye yönelik inançlar alt boyutunda 4 madde yer aldığından bu boyuttan
alınabilecek en yüksek puan 20, en düşük puan ise 4’dür. Bu boyuttaki maddelerin 1’i olumludur, kalan 3 madde ise olumsuz olup tersten puanlanmaktadır. Grup değerlendirmeye yönelik inançlar alt ölçeğinde 3 madde yer aldığından bu boyuttan alınabilecek en yüksek puan 15 en düşük puan ise 3’dür. Bu boyutta yer alan maddelerin 1’i olumludur, kalan 2 madde ise olumsuz olup tersten kodlanmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

KDYİÖ’nün alt boyutlarından alınan puanların yükselmesi, ilgili boyuta ait inançların yüksek düzeyde olduğu anlamına
gelmektedir. Ölçekten ayrıca, katılımcı değerlendirmeye yönelik inanca ilişkin toplam bir puan da alınabilmektedir. Ölçeğin genelinden alınan yüksek puanlar katılımcı değerlendirmeye yönelik yüksek inancı ifade etmektedir.


Çeviri Süreci

ölçeğin kaynak dil olan İngilizce’den hedef dil olan Türkçe’ye çeviri sürecine geçilmiştir. Bundan dolayı, ölçek 2 İngiliz dil bilimci ve iyi düzeyde İngilizce bilen 5 eğitim bilimi uzmanı olmak üzere toplam 7 kişi tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Bu çeviriler karşılaştırılarak her bir madde için, o maddeyi en iyi temsil ettiği düşünülen Türkçe ifadeler belirlenmiştir. Ardından Türkçe ve İngilizce formlar karşılaştırılmış ve 1’i ölçme değerlendirme, 2’si eğitim programları ve öğretim alanından olmak üzere toplam 3 öğretim üyesi tarafından tekrar incelenerek yapılan çevirilerdeki tartışmalı maddeler ele alınmıştır. Böylelikle üzerinde uzlaşılan nihai bir form elde edilmiştir. Daha sonra, noktalama işaretleri ve yazım kuralları açısından incelenmek üzere, elde edilen form 2 Türk Dili uzmanına sunulmuştur. Uzmanların yazım kuralları ve noktalama işaretlerinin kullanımı ile ilgili görüşleri doğrultusunda, ölçek maddeleri gözden geçirilmiştir.


Geçerlik

KDYİÖ’nün geçerlik çalışması kapsamında yapı geçerliği incelenmiş, bu amaçla DFA çalışmasına yer verilmiştir.
Türkçe ve orijinal formlardan elde edilen puanlar arasındaki korelasyon, akran değerlendirmeye yönelik inançlar alt ölçeği için .77, sınıf içi tartışmalara yönelik inançlar alt ölçeği için .76, öz değerlendirmeye yönelik inançlar alt ölçeği için .80, grup değerlendirmesine yönelik inançlar alt ölçeği için .90 ve ölçeğin geneli için .86 olarak bulunmuştur.
Yapılan DFA’da, elde edilen modelin uyum indeksleri incelenmiş minimum ki-kare değerinin (χ2=438.02, N=394, p=.00) anlamlı olduğu görülmüştür. Uyum indeksi değerleri ise, GFI=.90, AGFI=.87, CFI=.90, IFI=.90, RMSEA=.065, SRMR=.066, PNFI=.73 ve PGFI=.70 olarak bulunmuştur.


Güvenirlik

Cronbach Alpha güvenirlik katsayılarının .54 ile .82 arasında, bileşik güvenirlik katsayılarının ise .44 ile .86 arasında
değiştiği belirlenmiştir.
Ölçeğin geneli ve alt ölçekler için elde edilen test tekrar test güvenirlik katsayılarının .76 ile .85 arasında değiştiği saptanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi