TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kariyer Seçiminde Aile Etkisi Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/256138


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 160 Mesleki Gelişim ve Meslek/Kariyer Danışmanlığı


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Özünlü, M. B., ve Bacanlı, F. (2015) Kariyer Seçiminde Aile Etkisi Ölçeğinin lise öğrencileri için Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 13 (1), 13-32.


Geliştiren/Uyarlayan: Feride Bacanlı, Mehmet Berkay Özünlü


Yıl: 2015


Kaynak Adı: Kariyer seçiminde aile etkisi ölçeğinin lise öğrencileri için Türkçeye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları


Dergi: Türk Eğitim Bilimleri Dergisi


Cilt: 13


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 13-32


Sorumlu Yazar: Mehmet Berkay Özünlü


İletişim: uaberkay87@gmail.com


Alt Boyutlar: Aile Desteği, Bilgi desteği, Değerler/İnançlar, Finansal Destek


Kimlere Uygulanabilir: 14-20 yaş arası


Çeviri Süreci:

KSAEÖ’nün Türkçeye çeviri ve Türkçe formunu oluşturma süreci için öncelikle KSAEÖ’nün İngilizce formu, ülkemizde kariyer danışmanlığı alanında çalışan, Türkçe ve İngilizceyi iyi bilen dört öğretim üyesi tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Ayrıca PDR alanında çalışan, Türkçe ve İngilizceye oldukça hakim iki öğretim elemanı tarafından da orijinal KSAEÖ’nün Türkçeye çevirisi yapıldı. Daha sonra bu çeviriler birbiriyle karşılaştırılarak ve uyum derecesi yüksek olan maddeler belirlenerek ölçeğin orijinalindeki gibi 22 maddelik Türkçe formu oluşturulmuştur.


Geçerlik:

Türkçe 21 maddeli KSAEÖ’nün faktör yapısını belirlemek için ayrıca verilere Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Türkçe 22 maddeli KSAEÖ ile toplanan verilere uygulanan DFA sonucunda uyum indekslerinin (CFI= .94, GFI= .87, RMSEA= .07)
Yapılan DFA sonuçlarına ilişkin uyum indekslerinin (CFI= .96, GFI= 0.90, RMSEA= .06) literatürde önerilen uyum indeksleriyle karşılaştırıldığında bunların iyi düzeyde olduğu 24 görülmüştür (Hu ve Bentler, 1999). 21 Maddenin regresyon katsayılarının 0.46-0-86 arasında değiştiği görülmektedir.
Aileden Algılanan Sosyal Destek (AİD) puanları KSAEÖ puanları arasında pozitif anlamlı bir ilişkili olabileceği görüşü ileri sürülmüştür. Bu görüşü test etmek için n=182 öğrenciye bu iki ölçek birlikte uygulanmıştır. Bu iki ölçekten elde edilen puanlar arasındaki korelasyon katsayısı Pearson Moment Korelasyon tekniği ile hesaplanmıştır. r= .28 bulunmuş ve bu değer .01 düzeyinde anlamlıdır.


Güvenirlik:

Türkçe KSAEÖ’nün güvenirliğini belirlemek için Cronbach’ın Alpha katsayısı ile iç tutarlık katsayısı ve testin tekrarı tekniği ile kararlılık katsayısı hesaplanmıştır. Ölçeğin tümü için iç tutarlık katsayısı .77, Bilgi Desteği Faktörü için .89, Finansal Destek Faktörü için .78, Aile Beklentileri Faktörü için .72, Değer ve İnançlar Faktörü için .83 olarak bulunmuştur. Türkçe KSAEÖ’nün test-tekrar test yöntemiyle hesaplanan kararlılık katsayısı ölçeğin tümü için .83, “Bilgi desteği” faktörü için .75, Finansal Destek Faktörü için .76, Aile Beklentileri Faktörü için .73, Değer ve İnançlar Faktörü için ise .75 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi