TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kalp Hastalarında Beslenme Alışkanlıklarının Düzenlenmesinde Öz Yeterlilik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR
Ölçek Formu

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 185 Sağlık Psikolojisi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Sevinç, S. ve Argon, G. (2014). Kalp Hastalarında Beslenme Alışkanlıklarının Düzenlenmesinde Öz-Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenirliği. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 30(2), 19-33.


Geliştiren/Uyarlayan: Gülümser Argon, Sibel Sevinç


Yıl: 2014


Kaynak Adı: Kalp Hastalarında Beslenme Alışkanlıklarının Düzenlenmesinde Öz-Yeterlilik Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenirliği


Dergi: Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi


Sayfa Aralığı: 19-33


Sorumlu Yazar: Sibel Sevinç


İletişim: sibelsevis@gmail.com


Ölçülen Özellikler: beslenme alışkanlıkları, kalp hastası


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

30 madde


Kimlere Uygulanabilir: kalp hastaları


Derecelendirme: 100'lü Likert (0=yapılamıyor - 100=kesinlikle yapılabiliyor)


Ölçek Puanlaması:

Katılımcılar puanlamayı yeterlilik inançlarının gücüne göre 10 birimlik aralıklarla 0’dan (yapılamıyor) 50’ye (orta seviyede yapılabiliyor) ve 100’e (kesinlikle yapılabiliyor) kadar belirler.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınan puan yükseldikçe, bireyin öz-yeterliliği yüksek, azaldıkça öz-yeterliliği düşük olarak belirlenmektedir.


Çeviri Süreci:

Ölçeğin dil eşdeğerliği sağlanmıştır. Kapsam geçerliği için uzman görüşleri alınmıştır.


Geçerlik:

Çalışmaya katılan bireylerin %61.7’sini Koroner arter hastaları oluşturmakta, %40.7’sinde diyabet, %26’sında obezite, %62.3’ünde hipertansiyon, %53’ünde hiperlipidemi mevcuttur ve %53’ünün HDL düzeyi düşük ve %26.3’ü sigara kullanmaktadır. Ölçeğin toplam puan ortalaması 65.15 ± 17.41’dir. Ölçeğin Cronbach’s Alpha değeri 0.98, test-tekrar test korelasyon değeri 0.98, , KaiserMeyer Olkin örneklem büyüklüğü değeri 0.92, Split-Half değeri 0.96, Barlett’s Test değeri X2 =7542.97 P<0.001 ve güvenirliği oldukça yüksek olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, Beslenme alışkanlıkların düzenlenmesinde öz-yeterlilik ölçeğinin Türk kalp hastaları için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır.


Güvenirlik:

Çalışmaya katılan bireylerin %61.7’sini Koroner arter hastaları oluşturmakta,
%40.7’sinde diyabet, %26’sında obezite, %62.3’ünde hipertansiyon, %53’ünde
hiperlipidemi mevcuttur ve %53’ünün HDL düzeyi düşük ve %26.3’ü sigara kullanmaktadır. Ölçeğin toplam puan ortalaması 65.15 ± 17.41’dir. Ölçeğin Cronbach’s Alpha değeri 0.98, test-tekrar test korelasyon değeri 0.98, , KaiserMeyer Olkin örneklem büyüklüğü değeri 0.92, Split-Half değeri 0.96, Barlett’s Test değeri X2 =7542.97 P<0.001 ve güvenirliği oldukça yüksek olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, Beslenme alışkanlıkların düzenlenmesinde öz-yeterlilik ölçeğinin Türk kalp hastaları için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araç olduğu saptanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi