İşlemsel Uzaklık Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://www.efdergi.hacettepe.edu.tr/makale_goster.php?id=1775
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 350 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Yılmaz, R., ve Keser, H. (2015). İşlemsel Uzaklık Ölçeğinin uyarlama çalışması. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30 (04), 91-105.
Geliştiren/Uyarlayan: Hafize Keser, Ramazan Yılmaz
Yıl: 2015
Kaynak Adı: İşlemsel Uzaklık Ölçeğinin uyarlama çalışması.
Dergi: Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt: 30
Sayı: 04
Sayfa Aralığı: 91-105
Sorumlu Yazar: Ramazan Yılmaz
İletişim: ramazanyilmaz067@gmail.com
Ölçülen Özellikler: İşlemsel uzaklık, Uzaktan eğitim
Alt Boyutlar: Öğrenci-arayüz etkileşimine ilişkin öğrenci algıları, Öğrenci-içerik etkileşimine ilişkin öğrenci algıları, Öğrenci-öğrenci etkileşimine ilişkin öğrenci algıları, Öğrenci-öğretmen etkileşimine ilişkin öğrenci algıları, Öğrenci-ortam etkileşimine ilişkin öğrenci algıları
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
5 alt boyut ve 38 madde
Öğrenci-arayüz etkileşimine ilişkin öğrenci algıları (8) : Çevrimiçi olmam derse katılmamı engellemiyor.
Öğrenci-içerik etkileşimine ilişkin öğrenci algıları (6) : Dersteki öğrenme materyallerini neden öğrenmem gerektiğini bilmiyorum.
Öğrenci-öğretmen etkileşimine ilişkin öğrenci algıları (6) : Öğretim elemanı bana yardımcı oldu.
Öğrenci-öğrenci etkileşimine ilişkin öğrenci algıları (11) : Bu çevrimiçi programdaki sınıf arkadaşlarım bana saygı gösteriyor.
Öğrenci-ortam etkileşimine ilişkin öğrenci algıları (7) : Sınıf arkadaşlarımla çok iyi geçiniyorum.
Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri, Yetişkinler
Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiç katılmıyorum – 5= tamamen katılıyorum)
Çeviri Süreci:
Uyarlama çalışmasında ilk olarak özgün ölçek araştırmacılar tarafından Türkçeye çevrilmiş ve çeviride iki İngiliz dili uzmanının görüşleri alınarak gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Sonrasında çevirisi yapılan ölçek bir Türk dili uzmanına inceletilerek ölçek maddelerinin dilimizde daha açık ve özgün anlamına uygun bir biçimde ifade edilebilmesi için gerekli
değişiklikler yapılmıştır. Daha sonra Türkçeye çevrilen ölçek farklı bir İngiliz dili uzmanı tarafından İngilizceye çevrilmiştir. Çevirilerin doğruluğu ve amaca hizmet edip etmediğine ilişkin uzmanlara gönderilmek üzere bir değerlendirme formu hazırlanmıştır.
Geçerlik:
İşlemsel Uzaklık Ölçeğinin özgün faktör yapısının toplanan verilerle ne derecede uyumlu olduğunu belirlemek için DFA ile uyum istatistikleri hesaplanmıştır.
Güvenirlik:
Ölçeğin güvenilirliği tutarlılık ve kararlılık şeklinde iki boyutta incelenmiştir. Ölçeğin tutarlılığına Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı ile bakılmıştır. Uyarlaması yapılan form için hesaplanan Cronbach alfa katsayıları alt faktörler için .76 ile .95 arasında değişmektedir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Transactional Distance Scale
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Tez
Orijinal Kaynak / Referans:
Zhang, A. (2003). Transactional distance in web-based college learning environments: Toward measurement and theory construction. Unpublished Doctoral Dissertation. Virginia Commonwealth University
Orijinal Ölçek Yazarlar: Aixiu Zhang
Orijinal Ölçek Yıl: 2003
Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Transactional distance in web-based college learning environments: Toward measurement and theory construction
Orijinal Ölçek Güvenirlik:
Özgün ölçekteki faktörler için bulunan Cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı sırasıyla; öğrenci-arayüz etkileşimine ilişkin öğrenci algıları için .82, öğrenci-içerik etkileşimine ilişkin öğrenci algılar için .82, öğrenci-öğretmen etkileşimine ilişkin öğrenci algıları için .91, öğrenciöğrenci etkileşimine ilişkin öğrenci algıları için .95 ve öğrenci-ortam etkileşimine ilişkin öğrenci algıları için de .87’dir.