Hemşirelik Mesleğine Yönelik İmaj Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
60 Sağlık Bilimleri » 640 Hemşirelik
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Dost, A. (2014). Hemşirelik mesleğine yönelik imaj ölçeği geliştirilmesi (Yüksek lisans tezi, Haliç Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi adresinden edinilmiştir.
Geliştiren/Uyarlayan: Ayşe Dost
Yıl: 2014
Kaynak Adı: Hemşirelik mesleğine yönelik imaj ölçeği geliştirilmesi
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Haliç Üniversitesi
Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Ayşe Dost
İletişim: adost@medipol.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Hemşirelerin Mesleki İmaj Algıları
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
42 maddeden oluşmaktadır.
Derecelendirme: “Hiç Katılmıyorum: 1”, “Katılmıyorum: 2”, 63 “Kararsızım: 3”, “Katılıyorum: 4” ve “Tamamen Katılıyorum: 5”tir
Ölçek Puanlaması:
5’li likert tipi ölçek puanlama sistemi uygun görülmüştür. Bu araştırmada ölçek derecelemesi şu şekilde yapılmıştır: “Hiç Katılmıyorum: 1”, “Katılmıyorum: 2”, 63 “Kararsızım: 3”, “Katılıyorum: 4” ve “Tamamen Katılıyorum: 5”tir. Ölçekte belirlenen olumsuz cümlelerin cevapları “Tamamen Katılıyorum: 1” den “Hiç Katılmıyorum: 5”e, “Katılıyorum: 2” den “Katılmıyorum: 4”e doğru ters yönde yeniden (recode) kodlanmıştır. Ölçekten alınan puan arttıkça hemşirelerin mesleki imaj algıları da olumlu yönde artmaktadır.
Güvenirlik:
Yapılan güvenirlik analizi sonucunda ölçeğin Cronbach’s Alfa katsayısı ,88 olarak hesaplanmıştır. Faktörler arasındaki alfa katsayısı ,82-,96 arasında değişmektedir. Madde analizlerinde ise madde-toplam ve madde-kalan korelasyonlarının anlamlı (p<,001), ayırt edicilik için yapılan analizlerde de tüm madde, faktör puanlarının ayırt edici olduğu gözlenmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr