Harmanlanmış Öğrenme Ortamların Etkililiğini Ölçme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://www.pegegog.net/index.php/pegegog/article/view/C3S3M2/pdf
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 325 Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Cabı, E. ve Gülbahar, Y. (2013).Harmanlanmış Öğrenme Ortamlarının Etkililiğinin Ölçülmesi İçin Bir Ölçek Geliştirme Çalışması. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 3(3), 11-26.
Geliştiren/Uyarlayan: Emine Cabı, Yasemin Gülbahar
Yıl: 2013
Kaynak Adı: Harmanlanmış Öğrenme Ortamlarının Etkililiğinin Ölçülmesi İçin Bir Ölçek Geliştirme Çalışması
Dergi: Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi
Cilt: 3
Sayı: 3
Sayfa Aralığı: 11-16
Sorumlu Yazar: Emine Cabı
İletişim: eminec@baskent.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Harmanlanmış Öğrenme Ortamı
Alt Boyutlar: Çevrimiçi Öğrenme Ortamı, Harmanlanmış Öğrenme Ortamı, Teknik Boyutlar, Yüz yüze Öğrenme Ortamı
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
4 alt boyut ve 55 madde
Yüz yüze Öğrenme Ortamı (10 m): daha iyi öğrendiğimi düşünüyorum
Çevrimiçi Öğrenme Ortamı (20 m): ders içeriğinin etkileşimli sunulması derse olan ilgimi arttırdı.
Harmanlanmış Öğrenme Ortamı (20 m) : öğretim elemanı ders vermeye istekliydi.
Teknik Boyutlar (5 m): kendimi yalnız ve mutsuz hissettim.
Kimlere Uygulanabilir: Üniversite Öğrencileri
Derecelendirme: 5'li Likert (1=hiçbir zaman - 5=her zaman)
Geçerlik:
Madde toplam korelasyonları test maddelerinden alınan puanlar ile testin toplam puanı arasındaki ilişkiyi açıklar. Madde toplam korelasyonunun pozitif ve yüksek olması, maddelerin benzer davranışları örneklediğini gösterir ve testin iç tutarlığının yüksek olduğunu gösterir. Genel olarak, madde toplam korelasyonu 0.30 ve daha yüksek olan maddelerin bireyi ölçülen özelliğe sahip olan bireyler ile sahip olmayan bireyleri iyi derecede ayırt ettiği, 0.20-0.30 arasında kalan maddelerin zorunlu görülmesi durumunda teste alınabileceği veya maddenin düzeltilmesi gerektiği, 0.20’den daha düşük maddelerin ise teste alınmaması gerektiği söylenebilir (Büyüköztürk, 2006). Faktör analizi sonunda çıkarılan maddelerden sonra maddeler yeniden numaralandırılmış ve Tablo 4’de verilen faktör alanlarına göre yerleştirilmiştir. Faktörlere maddelerin içerikleri dikkate alınarak isim verilmeye çalışılmıştır.
Güvenirlik:
Test puanları arasındaki iç tutarlığını incelemek amacıyla test maddelerine verilecek cevapların üç veya daha fazla olması durumunda Cronbach Alfa güvenirliği hesaplanır. Ölçekte bulunan 4 faktörün Cronbach Alfa katsayıları Tablo 5’de verilmektedir.
Alfa değerlerinin .70 ile .93 arasında değiştiği görülmektedir. Güvenirlik katsayısının .70 ve daha üstünde olması test puanlarının güvenirliği için yeterli olabilir ( Büyüköztürk, 2006). Ölçekteki faktörlerin Spearman Brown iki yarı test korelasyonu Tablo 5’de verilmiştir. “Bir ölçeğin iki yarıya bölünmesi yönetimi ile elde edilen güvenirlik katsayısı, eşdeğer iki yarı güvenirliği olarak” adlandırır. Ölçeğin alt boyutları varsa her alt boyut kendi içinde bir bütün olarak kabul edilip alt boyutlar için de yapılabilir ve ölçek güvenirliğini saptamak yöntemleri içinde en çok kullanılanıdır” (Tavşancıl, 2005).
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr