Engelli Çalışanlara Yönelik Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 345 Özel Eğitim
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Sevil-Akardere, S. (2005). İşverenlerin engelli çalışanlara yönelik tutumları (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Geliştiren/Uyarlayan: Sabriye Sevil Akardere
Yıl: 2005
Kaynak Adı: İşverenlerin engelli çalışanlara yönelik tutumları
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Marmara Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
İşverenlerin engelli çalışanlara yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen İşverenlerin Engelli Çalışanlara Yönelik Tutum Ölçeği 57 itemden oluşmaktadır Ölçek türü likert türü ölçektir.
Kimlere Uygulanabilir: İşverenler
Derecelendirme: Tamamen Katılıyorum - Katılıyorum - Kararsızım – Katılmıyorum – Kesinlikle Katılmıyorum
Ölçek Puanlaması:
Çalışanı Olarak Engelli Bireylere Yönelik Tutumları Alt Ölçeği 25 sorudan oluşturmaktadır ve alınabilecek en yüksek puan 125, en düşük puan 25’ tir. Birey Olarak Engelli Kişilere Yönelik Tutumları Alt Ölçeği 19 sorudan oluşmaktadır ve alınabilecek en yüksek puan 95, en düşük puan ise 19’dur. Toplumsal Yaşamdaki Yeri
68
Alt Ölçeği 13 sorudan oluşturmaktadır ve alınabilecek en yüksek puan 65, en düşük puan 13’tür.
Ölçek Değerlendirmesi:
Çeşitli istatiksel yöntemler eşliğinde nitel yorumlar da yapılarak değerlendirilmiştir.
Geçerlik:
Ölçeğin geçerlik ve güvenirlik hesaplamalarında Sepearman Brown, Cronbach Alpha, Guttman güvenirlik katsayıları teknikleri kullanılmıştır.
Güvenirlik:
Hazırlanan bu test örneklem grubu içinden seçilmiş 50 kişiye 1 hafta ara ile 2 kez uygulanmış ve buna bağlı olarak testin test tekrar test güvenirlik katsayıları bulunmuştur. Daha sonra 100 kişilik çalışma grubu üzerinden testin iç tutarlılık katsayıları Cronbach Alpha, Sepearman Brown, ve Guttman testi güvenilir çıkması sonucunda maddeler bazında item analizi yapılmış ve madde güvenirlik katsayıları belirlenmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr