TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Dinleme Kaygısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Melanlıoğlu, D. (2013). Ortaokul Öğrencileri için Dinleme Kaygısı Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 851-876.


Geliştiren/Uyarlayan
Deniz Melanlıoğlu


Yıl
2013


Kaynak Adı
Ortaokul Öğrencileri için Dinleme Kaygısı Ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi
Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi


Cilt
6


Sayı
11


Sayfa Aralığı
851-876


Link:
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/adyusbd/article/view/5000041672/5000039200


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Deniz Melanlıoğlu


İletişim
denizmelanlioglu@hotmail.com


Ölçülen Özellikler
Dinleme becerisi, Dinleme Kaygısı


Alt Boyutlar
Dinleme Engelleri, Dinleme Sonrasına Odaklanma, Dinleme Sürecini İzleme, Dinlemede Bireysel Farklılıklar, Dinlemeyi Değerlendirme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

5 Alt Boyut ve 37 Madde
Dinlemeyi değerlendirme (7 m):
Dinleme sürecini izleme (10 m):
Dinlemede bireysel farklılıklar (9 m):
Dinleme sonrasına odaklanma (5 m):
Dinleme engelleri (6 m):


Kimlere Uygulanabilir
Ortaokul Öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Bu çalışmada madde faktör analizinde ,40 yük değeri temel alınmıştır. Ayrıca söz konusu maddenin birinci faktörde aldığı yük değeri ile diğer faktörlerden aldığı yük değerinin farkının ,10 ve daha yüksek olmasına (Büyüköztürk, 2005) dikkat edilerek böyle binişik maddeler ölçekten çıkarılmış; 37 maddelik bir ölçek elde edilmiş ve araştırmada kullanılmıştır. Tablo 4’e göre birinci faktörde yer alan maddelerin yük değerleri ,712 ilâ ,441 arasında değişmektedir. Birinci faktör altında yer alan maddeler incelendiğinde bu maddelerin daha çok öğrencinin kendi dinleme sürecini değerlendirmesiyle ilgili olduğu görülmüş ve bu faktör “dinlemeyi değerlendirme” olarak adlandırılmıştır. On maddeden oluşan ikinci faktörde bulunan maddelerin yük değerleri ,639 ilâ ,358 arasındadır. İkinci faktör altında yer alan maddelerin daha çok öğrencinin dinleme sürecine ilişkin olduğu anlaşılmış ve bu faktör, “dinleme sürecini izleme” şeklinde nitelenmiştir. Dokuz maddeden oluşan üçüncü faktöre ait maddelerin yük değerlerinin ,677 ilâ ,379 arasında olduğu gözlenmektedir. Bu faktör altında yer alan maddeler dinlemede bireysel farklılıklara odaklanmış ve bu faktör “dinlemede bireysel farklılıklar” olarak isimlendirilmiştir. Beş maddeden oluşan dördüncü faktörde yer alan maddelerin yük değerleri ,738 ile ,464 arasındadır. Bu faktör altında yer alan maddelerin genel itibariyle öğrencilerin dinleme sonrasına yönelik etkinliklerini kapsadığı anlaşılmıştır. Bu doğrultuda faktör “dinleme sonrasına odaklanma” adıyla belirtilmiştir. Altı maddeden oluşan beşinci faktör kapsamındaki maddelerin yük değerleri ,600 ila ,391 arasında değişmektedir. Bu faktör altında yer alan maddelerin öğrencilerin dinleme sürecinde karşılaştıkları engellerle ilgili olduğu düşünülmüştür. Bu nedenle faktör, “dinleme engelleri” olarak ifade edilmiştir.


Geçerlik

Hazırlanan ölçeğin kapsam (içerik) geçerliği açısından yeterliliği bu aşamada incelenmiştir. Bir ölçme aracının, bireylerin davranışlarını tahmin etmedeki başarısı büyük ölçüde geçerli ve güvenilir olmasına bağlıdır (Büyüköztürk, 2004). Bir ölçü aracının, ölçtüğünü öne sürdüğü değişkeni ne derece doğru ölçtüğü “geçerlik” olarak ifade edilir. Kapsam (içerik), uyum ve yapı geçerliliği olmak üzere üç çeşit geçerlik vardır (Tyler, 1971). İçerik geçerliği, ölçme aracının kullanılacağı amaç için uygun olup olmadığına dair uzman görüşlerine başvurularak ölçülmek istenen alanı temsil edip etmediğinin kararlaştırılmasıdır (Karasar, 2002). Araştırmada ölçeğin kapsam (içerik) geçerliliğine bakılmıştır. Hazırlanan 45 madde, araştırmacı dışında beşi Türkçe Eğitimi, biri de Ölçme Değerlendirme alanında çalışan altı uzman tarafından biçim, anlatım özelliği, yanlış anlamalara sebep olabilecek ifadelerin bulunup bulunmadığı ve dinleme kaygısını belirtip belirtmediği şeklinde incelenmiş, gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Uzman görüş ve önerileri doğrultusunda içerik ve biçim açısından düzeltmeler yapılarak 5 madde çıkarılmış ve 40 maddelik taslak ölçek ön deneme aşamasına hazırlanmıştır. Hazırlanan ölçme aracının kapsam (içerik) geçerliği bu sayede sağlanmaya çalışılmıştır.


Güvenirlik

Ölçeğin ölçmek istediği özelliği (bu ölçek için yazma kaygısını) ne derece doğru ölçtüğünü, kısacası ölçeğin güvenilirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Büyüköztürk vd.’ne (2008: 110) göre bu katsayı maddelere ait puanların toplam test puanlarıyla tutarlılığının bir ölçüsüdür. Bu katsayı; ,60 ile ,80 arasında olduğunda ölçek oldukça güvenilir, ,80 ilâ 1,00 arasında olduğunda ise ölçek yüksek derecede güvenilirdir (Akgül ve Çevik, 2003: 436). Buna göre ölçeğe ait güvenirlik analizi bulguları aşağıda yer almaktadır:... Yapılan analizde tüm ölçek için Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ,927 olarak hesaplanmıştır. Ölçeğin iç tutarlılık katsayıları birinci faktör için ,810, ikinci faktör için ,836, üçüncü faktör için ,786, dördüncü faktör için ,699, beşinci faktör için ,686 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar ölçeğin yüksek derecede güvenilir ve ölçeğin alt boyutlarının iç tutarlılığının da hayli yüksek olduğuna bir kanıt olarak gösterilebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi