Çocuk Depresif Belirti Değerlendirme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://www.anadolupsikiyatri.net/fulltext/apd_105601.pdf
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji » 204 Depresyon Bozuklukları
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Erol, E., Zabcı, N., ve Şimşek, Ö. F. (2020). Çocuk Depresif Belirti Ölçeği geliştirme. Anadolu Psikiyatri Dergisi,21(ek2),14-20. doi: 10.5455/apd.105601
Geliştiren/Uyarlayan: Elif Erol, Neslihan Zabcı, Ömer Faruk Şimşek
Yıl: 2020
Kaynak Adı: Çocuk Değerlendirme Ölçeği geliştirme
Dergi: Anadolu Psikiyatri Dergisi
Cilt: 21
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 14-20
DOI: 10.5455/apd.105601
Sorumlu Yazar: Elif Erol
İletişim: elifkoca5@yahoo.com
Ölçülen Özellikler: Depresif Belirtiler
Alt Boyutlar: Arkaik Endişe, Ayrılık Endişesi, Bilişsel Süreçlerde Bozulma, Dürtüsellik, Nesnel Gerçeklikle Uyumsuzluk, Saldırganlık, Somatizasyon, Sosyal Uyum
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
56 madde
Kimlere Uygulanabilir: Okul Öncesi Çocukların Ebeveynleri
Derecelendirme: 5li likert (1- “hiçbir zaman” 5- “her zaman”)
Geçerlik:
Ölçeğin geliştirilme aşamasındaki geçerlilik analizlerinde KMO değeri 0.97 olarak bulunmuştur. Ölçüt geçerliğini test etmek amacıyla Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Çocuk Depresif Belirti Değerlendirme Ölçeği ve Conners’ Ana Baba Derecelendirme Ölçeği-Kısa Form (CADÖ-48) arasındaki ilişkiye bakılmış ve birçok boyutta istatistiksel olarak orta ve yüksek düzey- de anlamlı ilişkiler saptanmıştır.
Güvenirlik:
Güvenilirlik analizleri için iç tutarlılığa bakılmıştır. Ölçeğin toplamının Cronbach alfa katsayısı 0.95’tir. oÖlçeğin farklı zamanlarda yapılan ölçümlere duyarlılığını belirlemek amacıyla test-tekrar test uygulanarak ilk uygulama ve son uygulama arasındaki korelasyonlar 0.86-0.95 arasında bulunmuş; tutarlı sonuçlarla güvenilir olduğu görülmüştür.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr