TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çevresel Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Okur, E. ve Yalçın-Özdilek, Ş. (2012). Yapısal eşitlik modeli ile geliştirilmiş Çevresel Tutum Ölçeği. İlköğretim Online,11(1), 85-94.


Geliştiren/Uyarlayan
Emel Okur, Şükran Yalçın Özdilek


Yıl
2012


Kaynak Adı
Yapısal eşitlik modeli ile geliştirilmiş Çevresel Tutum Ölçeği


Dergi
İlköğretim Online


Cilt
11


Sayı
1


Sayfa Aralığı
85-94


Link:
http://ilkogretim-online.org.tr/index.php/io/article/view/1541/1377


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Emel Okur


Ölçülen Özellikler
Çevre Bilinci


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

14 madde ve iki alt boyut
1. boyut(11)
2. boyut(3)


Kimlere Uygulanabilir
Öğretmen Adayları


Derecelendirme
5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 14 ile 70 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.)


Ölçek Değerlendirmesi

Bu araştırmada 3, 7, 8,10, 13, 14,15 ve 16. maddeler ters ifadeler içermektedir.


Geçerlik

Ölçeğin değerlendirilmesi için SPSS 13 istatistik programı ile öncelikle Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı ve maddeler arası doğrulanmış korelasyon değeri incelenmiştir. Korelasyon değeri, 0.25’in altında olan maddeler değerlendirmeden çıkarılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliğini ortaya koymak ve ölçekte yer alan maddelerin faktör yüklerinin belirlenerek boyutlandırılması amacıyla açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Maddelerin ayıklanması için faktör yük değerinin 0.30 ve üzeri olmasına dikkat edilmiştir (Büyüköztürk, 2007; Şencan, 2005). İlk ölçek geliştirme çalışması olduğu için açımlayıcı faktör analizinde, çıkarım (extraction) bölümünde “principal axis factoring”, rotasyonda ise “direct oblimin” tercih edilmiştir. Hill (1987), Creed ve Machin (2003) principal axis factoring ve direct oblimin çözümlemesinin bir arada kullanılmasının, faktör içerisinde korelasyon olduğunu farz ederek, faktör oluşumunu daha da kolaylaştırdığını belirtmektedir.


Güvenirlik

Güvenilirlik analizinde, doğrulanmış madde korelasyon değerleri 0.25 ve altında olan tüm maddeler (8, 9, 10, 16) ölçekten çıkarılmıştır. Geriye kalan maddeler, açıklayıcı faktör analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonucunda 3 ve 7. maddelerinin faktör yükleri diğer boyutlara da karıştığından ve faktör yükleri 0.30’un altında olduğundan dolayı bu maddeler analizden çıkarılmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi