TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Blok Temelli Öz-yeterlik Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Kasalak, İ. (2017). Robotik kodlama etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin kodlamaya ilişkin öz-yeterlik algılarına etkisi ve etkinliklere ilişkin öğrenci yaşantıları (Yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan
İbrahim Kasalak


Yıl
2017


Kaynak Adı
Robotik kodlama etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin kodlamaya ilişkin öz-yeterlik algılarına etkisi ve etkinliklere ilişkin öğrenci yaşantıları


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Hacettepe Üniversitesi


Enstitü
Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir
Ankara


Ülke
Türkiye


Link:
http://www.openaccess.hacettepe.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11655/3404/tez_ibrahim_kasalak.pdf?sequence=1&isAllowed=n


Sorumlu Yazar
İbrahim Kasalak


Ölçülen Özellikler
Kodlama Becerisi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

12 maddeden oluşmaktadır.
M12. İstenilenler açıkça tanımlandığında oldukça karmaşık ve uzun kodlardan (yazılardan) oluşan bir oyun hazırlayabilirim.
M7. Sahnedeki karakteri sürekli hareket ettirebilirim.
M3. Bir karaktere herhangi bir hareket vermek istediğimde, Scratch’te bunu nereden yapabileceğimi bilirim.


Kimlere Uygulanabilir
Ortaokul Öğrencileri


Derecelendirme
5'li likert.


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek maksimum puan 25,minimum puan ise 5'tir.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik

Açımlayıcı faktör analizi sonunda 5 maddelik birinci faktör toplam varyansın %11.462’ini, 7 maddelik ikinci faktör ise toplam varyansın %46.763’ünü açıklamış ve bu yapıya ilişkin model doğrulayıcı faktör analizi ile de doğrulanarak bireylerin blok temelli programlamaya ilişkin öz-yeterlik algısını ölçen geçerli ve güvenilir bir araç elde edilmiştir.


Güvenirlik

Elde edilen 12 madde ve 2 faktörlü yapının iç tutarlılık katsayısı (cronbach alpha) .893 bulunmuş, bu 12 madde toplam varyansın %58.225’ini açıklamış ve bu yapıya ilişkin model doğrulayıcı faktör analizi ile de doğrulanarak blok temelli programlamaya ilişkin öz-yeterlik algısını ölçen geçerli ve güvenilir bir araç elde edilmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi