TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Bireysel Sosyal Sorumluluk Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=DPTyuy3wRPq_qvCPSqUB61pX2UDvUjk3t8aZf1JBUaqEJp7pEo910O6crlzdl5Kt


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 440 Temel İnsan ve Toplum Bilimleri


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Asar, İ. (2017). Lisansüstü öğrencilerinin kişilik yapılarıyla bireysel sosyal sorumluluk bilinçleri arasındaki ilişkiler (Yüksek lisans tezi). Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Karabük.


Geliştiren/Uyarlayan: İlknur Asar


Yıl: 2017


Kaynak Adı: Lisansüstü öğrencilerinin kişilik yapılarıyla bireysel sosyal sorumluluk bilinçleri arasındaki ilişkiler


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Karabük Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: Karabük


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: İlknur Asar


İletişim: ilknurkucucukbas@karabuk.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Bireysel Sosyal Sorumluluk


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Araştırmada kullanılan 30 maddeden oluşan ölçek, 44 maddeden oluşan orijinal ölçekten elde edilmiştir.
16. Bir yolda şebekenin arızalandığını ve su sızıntısı olduğunu görürsem ilgili kurumu ararım.
24. Huzur evi, kimsesiz çocuklar yurdu gibi kurumları ziyaret ederim.
1. Okul koridorunda yürürken sınıflardan birinin ışıklarının açık ve içeride kimse olmadığını görürsem ışıkları kapatırım.


Kimlere Uygulanabilir: Lisansüstü Eğitim Almış veya Almakta Olanlar


Derecelendirme: 1=Hiç Katılmıyorum, 2=Katılmıyorum, 3= Kararsızım, 4= Katılıyorum, 5= Kesinlikle Katılıyorum şeklinde 5’li Likert ölçeği kullanılarak derecelendirilmiştir.


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek en düşük puan 21, en yüksek puan ise 168’dir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre, Araştırmaya katılan deneklerin “toplum ve çevreye yönelik sorumluluk” düzeyi orta (3,272 ± 0,791); “inisiyatif alma” düzeyi yüksek (3,696 ± 0,875); “yardımlaşma” düzeyi çok yüksek (4,698 ± 0,389); “duyarlılık” düzeyi çok yüksek (4,330 ± 0,611); “iyimserlik” düzeyi yüksek (3,795 ± 0,969); “Bireysel sosyal sorumluluk genel” düzeyi yüksek (3,947 ± 0,461) olarak belirlenmiştir.


Geçerlik:

Ölçeğin yapı geçerliliğinin ortaya koymak için açıklayıcı (açımlayıcı) faktör analizi yöntemi uygulanmıştır. Yapılan Barlett testi sonucunda (p=0.000<0.05) faktör analizine alınan değişkenler arasında ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Yapılan test sonucunda (KMO=0.787>0,60) örnek büyüklüğünün faktör analizi uygulanması için yeterli olduğu tespit edilmiştir.


Güvenirlik:

Bireysel sosyal sorumluluk ölçeğindeki 23 maddenin genel güvenirliği alpha=0.817 olarak çok yüksek bulunmuştur. Güvenirliğine ilişkin bulunan alpha ve açıklanan varyans değerine göre bireysel sosyal sorumluluk ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir araç olduğu anlaşılmıştır


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi