TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Bilimsel Süreç Basamaklarını Kullanmaya Yönelik Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Yıldırım, M. (2016). Bilimsel Süreç Basamaklarını Kullanmaya Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 6(2), 255-276, http://dx.doi.org/10.14527/pegegog.2016.014.


Geliştiren/Uyarlayan
Mehtap Yıldırım


Yıl
2016


Kaynak Adı
Bilimsel Süreç Basamaklarını Kullanmaya Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması


Dergi
Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi


Cilt
6


Sayı
2


Sayfa Aralığı
255-276


Link:
http://www.pegegog.net/index.php/pegegog/article/view/pegegog.2016.014/pegegog.2016.014


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
http://dx.doi.org/10.14527/pegegog.2016.014.


Sorumlu Yazar
Mehtap Yıldırım


İletişim
mehtapcanan1983@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Bilimsel Süreç Basamaklarını Kullanmaya Yönelik Tutum


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Tek boyut ve 33 madde: İlk kez gördüğüm bir canlıyı büyüteç kullanarak incelemek hoşuma gider.


Kimlere Uygulanabilir
Ortaokul Öğrencileri


Derecelendirme
5'li Likert(1=kesinlikle katılmıyorum - 5=kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması

Katılımcının testten alabileceği en düşük puan 33, en yüksek puan ise 165 puandır.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçekte her madde için alınan puanlardan en düşüğü 1, olumsuz tutumu gösterirken; puan arttıkça tutumlar olumluya dönüşmekte ve 5 puan olumlu tutum için en yüksek dereceyi göstermektedir.


Geçerlik

Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testi, faktör analizine tabi tutulan verilerin yapıyı ölçmedeki yeterliğini gösterirken; Barlett testi, maddelerin bir örüntü çıkarıp çıkaramayacağı hakkında bilgi verir.Bu değerlerin yeterliği sağlandıktan sonra faktör analizine devam edilir. Kaiser’e göre (1974) faktör analizi yapabilmek için KMO değerinin .60’tan büyük olması gerekmektedir. Barlett testi sonucunda ise p<.00 değeri sağlanırsa maddelerin faktör analizine uygun olduğuna karar verilerek analize devam edilir. Çalışmadaki maddelerin KMO ve Barlet testi değerleri Tablo 2’deki gibi bulunmuştur. Tablo 2 incelendiğinde KMO değerinin .60’tan büyük (.94) yani maddeler arası iç tutarlılığın yüksek olduğu görülmektedir. Barlett testi değerinin ise p=.00 anlamlılık düzeyine sahip olduğu tespit edilmiş; evrendeki dağılımın normal olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bu sonuçlar faktör analizine devam edilebileceğini göstermiştir.


Güvenirlik

Faktör analizi sonucu son şekli verilen ölçeğin Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı hesaplanmış ve bu değer α=.94 olarak bulunmuştur. Güvenirlik için iç tutarlık katsayısının en az α=.70 olma şartı vardır ve bulunan sonuç ölçeğin yüksek bir iç tutarlığa sahip olduğunu göstermektedir (Bryman & Cramer, 2005). Ayrıca ölçek maddelerinin test tekrar test korelasyonu ile güvenirliği de hesaplanmıştır. Bunun için, ortaya çıkan yapı aynı gruba iki hafta sonra tekrar uygulanmış ve cevaplar arasındaki tutarlık karşılaştırılmıştır. İlk uygulamada 321 katılımcıya ulaşılırken, ikinci uygulamada aynı gruptan 225 kişiye ulaşılmış ve testin tekrarı 225 kişi üzerinden değerlendirilmiştir. SPSS programında Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Değeri hesaplanmıştır. İki testteki toplam puanlar üzerindeki karşılaştırmada Pearson Korelasyon Değeri .91 olarak bulunmuştur. Bu değer ölçeğin tutarlılık açısından yeterli ve oldukça iyi bir güvenirliğe sahip olduğunu göstermektedir (Mayer, 2013).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi