Basit Elektrik Devreleri Başarı Testi (BEDBT)
Ölçek Çeşidi
Geliştirme
Kategori
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 357 Fizik Eğitimi
Kaynak Türü
Makale
Kaynak/Referans
Şen, H. C. ve Eryılmaz, A. (2011). Bir başarı testi geliştirme çalışması: Basit Elektrik Devreleri Başarı Testi geçerlik ve güvenirlik araştırması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 1-39.
Geliştiren/Uyarlayan
Ali Eryılmaz, Hanife Can Şen
Yıl
2011
Kaynak Adı
Bir Başarı Testi Geliştirme Çalışması: Basit Elektrik Devreleri Başarı Testi Geçerlik ve Güvenirlik Araştırması
Dergi
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Cilt
8
Sayı
1
Sayfa Aralığı
1-39
Link:
http://efdergi.yyu.edu.tr/uploads/fenfizoyyuefd19082011y-1542262441.pdf
Dosyalar
Makale
PDF
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
Sorumlu Yazar
Hanife Can ŞEN
İletişim
hanifecan.sen@gmail.com
Ölçülen Özellikler
Basit Elektrik Devreleri Ünitesi, Devre Elemanları, Direnç, Elektrik Devrelerinde Akım, Potansiyel Farkının Ölçülmesi, Üreteçlerin Bağlanması
Kimlere Uygulanabilir
11. Sınıf öğrencilerine
Derecelendirme
-
Ölçek Puanlaması
Ölçekten alınabilecek puanlar 0 ile 30 puan arasında değişmektedir. Yüksek puanlar basit elektrik devreleri konusunda daha yüksek bir başarıya işaret eder.
Ölçek Değerlendirmesi
-
Geçerlik
Madde analizinde öğrenciler testten aldıkları puana göre düşük, orta ve yüksek olarak gruplandırılmışlardır. Her maddeye ait grafikte ise bu gruplar için her seçeneği işaretleyen öğrencilerin oranları gösterilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken ana husus doğru seçeneğin eğiminin soldan aga gidildikçe artması ve diğer çeldiricilerin eğiminin ise tersine azalması gerektiğidir. Tablolarda ise her maddeye ait genel verilerin yanısıra her seçenek için ayrı ayrı veriler de sunulmuştur. Burada bahsi geçen madde güçlük endeksleri (P ile gösterilmiştir) 0 ila 1 arasında değişen değerler almakta ve o maddeyi doğru cevaplayan öğrencilerin oranını göstermektedir.
Güvenirlik
BEDBT’nin sonuçları için hesaplanan Cronbach α güvenilirlik katsayısı 0.89 olarak bulunmuştur. Madde analizi ise ITEMAN madde analizi programı kullanarak yapılmıştır. Yapılan madde analizi ile testin ortalama madde güçlük ve ayırt edicilik endeksleri sırasıyla 0,554 ve 0,447 olarak hesaplanmıştır. Bu sonuçlar geliştirilen BEDBT ile geçerli ve güvenilir sonuçlara ulaşıldığını göstermektedir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr