TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Aydın, R. (2016). Barkin Annelik Fonksiyonu Ölçeğinin uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Akdeniz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Antalya.


Geliştiren/Uyarlayan
Ruveyde Aydın


Yıl
2016


Kaynak Adı
Barkin annelik fonksiyonu ölçeğinin uyarlanması ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Akdeniz Üniversitesi


Enstitü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü


Dosyalar

Tez
PDF


Sorumlu Yazar
Ruveyde Aydın


İletişim
aydinruveyde@gmail.com


Alt Boyutlar
Anne Psikolojisi, Anneliğe Uyum, Bebek Bakımı, Öz Bakım, Sosyal Destek


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

5 alt boyut ve 16 madde
Öz Bakım (3 m)
Anne Psikolojisi ( 2 m)
Bebek Bakım (4 m)
Sosyal Destek (3 m)
Anneliğe Uyum (4 m)


Kimlere Uygulanabilir
Doğum yapan kadınlar


Derecelendirme
7'li Likert (0= Kesinlikle Katılmıyorum - 6= Tamamen Katılıyorum)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

İlk olarak orijinal ölçek araştırmacı tarafından İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir. Beş öğretim üyesi tarafından ölçeğin İngilizceden Türkçeye çevirisi yapılmıştır. Ölçek dil uyarlamasındaki anlatım farkını en aza indirmek için ‘‘kör geri çeviri’’
yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin Türkçe formu, ana dili Türkçe olan, daha önce ölçeğin İngilizce formunu görmeyen, her iki dili ve kültürü iyi bilen dört kişi tarafından İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir. İngilizceden Türkçeye çeviriyi yapan iki kişi yabancı diller bölümünde öğretim elemanıdır. Diğer iki kişi ise, ölçeğin geliştirildiği yer olan Atlanta’da uzun yıllar yaşamış olup, profesyonel çeviri yapmaktadır.


Geçerlik

DFA’nın uyum indekslerinin, Ki-kare (x²) İyilik Uyumu x²(94)=159.93 (p=0.000), x²/sd=1.70, Yaklaşık Hataların Ortalama Karakökü (RMSEA) 0.05, Normlaştırılmamış Uyum İndeksi (NNFI) 0.94, Karşılaştırılmalı Uyum İndeksi (CFI) 0.96, Standartize Edilmiş Artık Ortalamaların Karakökü (SRMR) 0.06 ve İyilik Uyum İndeksi (GFI) 0.91 olduğu belirlenmiştir.


Güvenirlik

Ölçeğin genel cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.73’tür ve ölçek alt boyutlarından, Öz Bakım Boyutu’nun 0.66, Anne Psikolojisi Alt Boyutu’nun 0.71, Bebek Bakımı Alt Boyutu’nun 0.62, Sosyal Destek Alt Boyutu’nun 0.69, Anneliğe Uyum Alt Boyutu’nun 0.50 olduğu hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
Barkin Index of Maternal Function


Orijinal Kaynak / Referans

Barkin JL. The Development and Testing of The Barkin Index of Maternal Functioning. P.U. Community Health Sciences Graduate School of Public Health, Ph. D. Thesis, 2009, Pittsburg (Thesis advisor: Assoc. Prof. SR Beach).


Orijinal Ölçek Yazarlar
Lynn Jennifer Barkin


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi