TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Algılanan Öğrenme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Albayrak, E., Güngören, Ö. C. ve Horzum, M. B. (2014). Algılanan Öğrenme Ölçeğinin Türkçe'ye Uyarlaması. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33(1), 1-14.


Geliştiren/Uyarlayan
Ebru Albayrak, Mehmet Barış Horzum, Özlem Canan-Güngören


Yıl
2014


Kaynak Adı
Algılanan Öğrenme Ölçeğinin Türkçe'ye Uyarlaması


Dergi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt
33


Sayı
1


Sayfa Aralığı
1-14


Link:
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/omuefd/article/view/5000079476/5000073901


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
http://dx.doi.org/10.7822/egt252


Sorumlu Yazar
Ebru Albayrak


İletişim
ealbayrak@sakarya.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Algılanan Öğrenme


Alt Boyutlar
Bilişsel, Duyuşsal, Psikomotor


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

3 alt boyut ve 9 madde
Bilişsel (3 m)
Duyuşsal (3 m)
Psikomotor (3 m)


Kimlere Uygulanabilir
Üniversite Öğrencileri, Yetişkin


Derecelendirme
7'li likert (1=kesinlikle yanlış-7=kesinlikle doğru)


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 9-63 arasında değişmektedir. Ters maddeler (2. ve 7. m)


Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Ölçeğin Türkçe'ye uyarlanması için öncelikle ölçek Türkçe'ye çevrilmiş, çevirilerin uygunluğu için uzmanlardan görüş alınmış, orijinal ve Türkçe form dilsel eşdeğerlik için iki dile hakim bir grup tarafından doldurulmuş ve 227 öğrenciden oluşan çalışma grubuna uygulanmıştır. Ölçek araştırmacılar tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir. Eğitim teknolojisi alanında uzman 4 akademisyenden maddelerin çevirisinin uygunluğuna yönelik görüş alınmıştır. Akademisyenlerden en az 4‘te 3‘ünün çevrilen maddenin uygun olduğunu işaretlemiş olmaları beklenmiştir. Bunun dışındaki durumların söz konusu olduğu maddelerde maddeler tekrar çevrilmiş, tekrar görüş alınmış ve tüm maddeler uygun bulunmuştur. Sonrasında tüm maddeler orijinal dile tekrar çevrilerek uzman görüşü alınmış ve bu haliyle maddeler uygun bulunmuştur.


Geçerlik

Algılanan öğrenme ölçeğinin Türkçe formundan alınan toplam puanla bilişsel, duyuşsal ve psikomotor faktörleri arasındaki korelasyon değerleri sırasıyla .83, .86 ve .85 olduğu ve bu değerler arasında .01 düzeyinde anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Bilişsel, duyuşsal ve psikomotor faktörlerinin kendi içindeki korelasyon katsayıları .53 ve .59 olarak bulunmuş ve yine bu değerler arasında .01 düzeyinde anlamlı ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Korelasyon katsayısına yönelik bulgular algılanan öğrenme ölçeğini oluşturan faktörlerin uyumlu ve ilişkili olduğunu göstermektedir. Madde toplam korelasyonlarına bakıldığında ise ölçekte yer alan bütün maddeler için korelasyon değerlerinin .42 ile .61 arasında değiştiği görülmüştür. Bu değerlerin .30 dan yüksek olması tüm maddelerin bireyleri yüksek düzeyde ayırt edebildiğini göstermektedir (Büyüköztürk, 2011).


Güvenirlik

Algılanan öğrenme ölçeğinin güvenirliğine ilişkin iki farklı yolla kanıt elde edilmiştir. Bunlar tutarlılık ve kararlılıktır. Algılanan öğrenme ölçeğinin dokuz maddesi için iç tutarlılık katsayısı .83‘tür. ―Bilişsel‖ faktörü .65; ―Duyuşsal‖ faktörü .66 ve ―Psikomotor‖ faktörü .72 iç tutarlılık katsayısına sahip olarak ortaya çıkmıştır. Katsayıların dokuz maddenin toplamında .80‘den alt faktörlerde .60‘tan daha fazla olması güvenirlik açısından kanıt sunmaktadır (Green ve Salkind, 2010). Kararlılık için ölçek 40 öğrenciye 1 hafta ara ile iki defa uygulanmıştır. İki ölçümde ölçekten alınan toplam puanlar arasındaki korelasyon değeri .67 çıkmıştır. Korelasyon katsayısı yüksek düzeye yakın olduğundan kararlılığa yönelik kanıt sunmaktadır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
Development of an instrument to measure perceived cognitive, affective, and psychomotor learning in traditional and virtual higher education classroom settings


Orijinal Ölçek Kaynak Türü
Makale


Orijinal Kaynak / Referans

Rovai, A. P., Wighting, M. J., Baker, J. D., & Grooms, L. D. (2009). Development of an instrument to measure perceived cognitive, affective, and psychomotor learning in traditional and virtual classroom higher education settings. The Internet and Higher Education, 12(1), 7-13.


Orijinal Ölçek Yazarlar
Alfred P. Rovai, Jason D. Baker, Linda D. Grooms, Mervyn J. Wighting


Orijinal Ölçek Yıl
2009


Orijinal Ölçek Kaynak Adı
Development of an instrument to measure perceived cognitive, affective, and psychomotor learning in traditional and virtual classroom higher education settings


Orijinal Ölçek Link:
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S109675160800064X


Orijinal Ölçek Dergi
The Internet and Higher Education


Orijinal Ölçek Cilt
12


Orijinal Ölçek Sayı
1


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı
7-13


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi