TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Akademik Özyeterlik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/15939


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 312 Genel Öğretmen Yeterlilikleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Öncü, H. (2012). Akademik Özyeterlik Ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 183-206.


Geliştiren/Uyarlayan: Hüseyin Öncü


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Akademik özyeterlik ölçeğinin Türkçe’ye uyarlanması


Dergi: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 13


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 183-206


Sorumlu Yazar: Hüseyin Öncü


İletişim: honcu61@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Akademik Öz Yeterlik


Alt Boyutlar: Eğitim Kalitesi, Ortam, Yetenek


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçek 30 maddelik “4’lü Likert tipinde düzenlenmiştir bunlar;
Tamamen katılıyorum: 4, oldukça katılıyorum: 3, biraz katılıyorum :2, hiç
katılmıyorum :1 olarak puanlanmaktadır.


Derecelendirme: 4’lü Likert Tamamen katılıyorum: 4, oldukça katılıyorum: 3, biraz katılıyorum :2, hiç katılmıyorum :1 olarak puanlanmaktadır.


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 30 ile 120 arasında değişmektedir. Ölçekteki 9 madde (4,5,15,19,20,22,23,24 ve 28) ters yönden puanlanmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Puanın yüksek olması çocuğun akademik öz-yeterlik düzeyinin yüksek olduğu şeklinde değerlendirilmektedir.


Çeviri Süreci:

Akademik Öz-yeterlik Ölçeğinin (AÖYÖ) İngilizce orijinalinde yer alan maddeler üç psikolojik danışma ve rehberlik, iki de Türkçe öğretimi alanında İngilizce eğitim görmüş uzmanlar tarafından incelenip Türkçeye çevrilmiştir. Birbirinden bağımsız olarak yapılan bu çeviriler, bir arada değerlendirilmiş ve her bir madde için en uygun çeviri formu seçilmiştir. Bu seçimde İngilizce ve Türkçeyi iyi bilen Türk Dili uzmanı ve öz yeterlik alanında çalışan akademisyenler kullanılmıştır. Alınan görüşler doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılarak ölçeğe son şekli verilmiştir. Daha sonra çeviri
güvenirliğine kanıt oluşturmak ve ölçeğin orijinali ile Türkçe formu arasındaki eşdeğerliği belirlemek maksadıyla Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği 4. sınıfta 2008-2009 öğretim yılında öğrenim gören 45
öğretmen adayına üç hafta arayla AÖYÖ’nün her iki dildeki (İngilizce ve Türkçe) formları uygulanmıştır. İki formun uygulanmasından elde edilen puanlar arasındaki pearson moment çarpım korelasyonu .95 olarak bulunmuştur.
Bu bulguya dayalı olarak her iki ölçeğin dil yönünden eş değer olduğu kabul edilmiştir. En son aşamada Türkçe formu, Türkçe eğitimi alanında uzman kişilere verilerek Türkçe imla ve anlatım kurallarına uygunlukları açısından
incelendikten sonra ölçek uygulamaya hazır hale getirilmiştir.


Geçerlik:

Bu kısımda ölçeğin geçerliğine kanıt sağlamak için önce açımlayıcı faktör analizi, sonra doğrulayıcı faktör analizi daha sonra da kurama dayalı yapının ölçekle desteklenip desteklenmediğine kanıt sağlamak için öz yeterlik puanlarının öğrencilerin derslerden elde ettikleri notlara ve sınıf düzeylerine göre değişip değişmediğine ilişkin olarak yapılan testlerden elde edilen bulgulara yer verilmiştir.
Faktör analizi yapılmadan önce örneklem büyüklüğünün faktörleştirmeye uygunluğunu test etmek için Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testi yapılmış ve Orijinal ölçeğin temel bileşenler faktör analizinde KMO değeri 0,83 olarak bulunmuştur. Barlett testi sonucu elde edilen χ2 değeri 0.001 düzeyinde anlamlı bulunmuştur (χ2=2355,516, P<.001).
Yapılan DFA sonucunun birinci ve onun arkasından yapılan ikinci uyum indeksleri χ2= 927,03 (sd=186, P.=.000), χ2/sd=4.984, RMSEA= 10, SRMR=0.086, NFI= 0.86, CFI=0.88 olarak elde edilmiştir. İkinci uyum indeksinin ardından yapılan modifikasyon sonucu uyum indeksleri χ2=788,05, (sd=184,P.=.000), χ2/sd=4.283, RMSA=.093,
SRMR=.078, NNFl=.88,CFI= .90 olarak elde edilmiştir.


Güvenirlik:

Ölçeğin Türkçe formu için güvenirliği, testin tekrarı yöntemiyle .80 ve Cronbach alfa iç tutarlık yöntemiyle .82 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi