Ahlâki Yargı Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 110 Gelişim Psikolojisi -Genel
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Sözer-Çapan, A. (2005). 3-11 yaş çocuklarının ahlak gelişimlerinin Piaget`in ahlaki gelişim kuramına göre incelenmesi (Yüksek lisans tezi). Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Geliştiren/Uyarlayan: Aylin Sözer Çarpan
Yıl: 2005
Kaynak Adı: 3-11 yaş çocuklarının ahlak gelişimlerinin Piaget`in ahlaki gelişim kuramına göre incelenmesi
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Marmara Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
İletişim: aylinsozer@aydin.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Çocukların Ahlaki Yargı Düzeyi
Alt Boyutlar: Ailenin ekonomik durumu, Anne Öğrenim Durumu, Cinsiyet, Kaçıncı Çocuk, Kardeş sayısı, Kardeşi olup olmama, Yaş
Kimlere Uygulanabilir: 3-11 yaş arası çocuklar
Ölçek Değerlendirmesi:
İstatistiksel Áˆz ̧mlemelere geÁilmeden ˆnce, demografik değişkenler gruplandırılmış, ardından ˆğrencilere uygulanan ˆlÁek (Ahlaki Yargı ÷lÁeği) puanlanmıştır. Demografik ˆzellikleri betimleyici frekans ve y ̧zde dağılımları Áıkarılmış, sonra ˆlÁeğin tanımlayıcı sonuÁlarında x , Medyan, Mod, ss, F, ranj, y ̧zdelik, maksimum ve minimum değerleri saptanmıştır.
Geçerlik:
Oluşturulan Ahlaki Yargı ÷lÁeği Likert tipi bir ˆlÁektir, ˆlÁeğin geÁerliliği ve
g ̧venilirliği sınanmıştır.
Güvenirlik:
testin g ̧venirliğini (iÁ tutarlılık) belirlemek ̧zere yapılan analizlerde, Cronbach Alfa değeri .6946 olarak bulunmuştur. G ̧venirliği belirlemek ̧zere yapılan diğer analizlerde de Spearman Brown değeri .6611; Guttman değeri de .6137 olarak hesaplanmıştır. Alfa değeri en y ̧ksek değer olarak belirlenmiştir. Alfa değerine gˆre ˆlÁeğin g ̧venilir olduğu kabul edilebilir. Ancak alfa değerinin sınırda gˆr ̧lmesi ˆlÁeğin madde sayısının azlığından kaynaklanmış olabilir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr