TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Liderlik Stilleri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/esosder/article/view/5000076883/5000070946


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 310 Eğitim Yönetimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Akan, D., Yıldırım, İ. ve Yalçın, S. (2014). Okul müdürleri Liderlik Stilleri Ölçeğinin geliştirilmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 13(51), 392-415. http://dx.doi.org/10.17755/esosder.28743


Geliştiren/Uyarlayan: Durdağı Akan, İsa Yıldırım, Sinan Yalçın


Yıl: 2014


Kaynak Adı: Okul müdürleri Liderlik Stilleri Ölçeğinin geliştirilmesi


Dergi: Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi


Cilt: 13


Sayı: 51


Sayfa Aralığı: 392-415


DOI: http://dx.doi.org/10.17755/esosder.28743


Sorumlu Yazar: Durdağı Akan


İletişim: durdagiakan@atauni.edu.tr


Alt Boyutlar: Dönüşümcü Liderlik, Serbest Bırakıcı Liderlik, Sürdürümcü Liderlik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 alt boyut ve 35 madde
Dönüşümcü Liderlik (20 m): Davranışları ile bize rehberlik eder.
Serbest Bırakıcı Liderlik (8 m): Okul içinde çok fazla görünmez.
Sürdürümcü Liderlik (7 m): Sadece işler yolunda gitmediğinde müdahalede bulunur.


Kimlere Uygulanabilir: Öğretmenler


Derecelendirme: 5'li Likert (1=tamamen katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Her bir boyut ayrı bir ölçek olarak değerlendirilmektedir. Buna göre; dönüşümcü liderlik ölçeğinden alınabilecek en düşük puan 20, en yüksek puan 100, serbest bırakıcı liderlik ölçeğinden alınabilecek en düşük puan 8, en yüksek puan 40, Sürdürümcü liderlik ölçeğinden alınabilecek en düşük puan 7, en yüksek puan 35'tir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Her bir alt ölçekten alınan yüksek puanlar, bireylerin ölçülen özelliğine yüksek derece sahip olduğunu göstermektedir.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerliğine ilişkin bulguların ortaya çıkarılması için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) kullanılmıştır. Veri yapısının açımlayıcı faktör analizine uygun olup olmadığının belirlenmesi amacıyla KMO ve Barlet Küreselli Testi uygulanmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirliğine ilişkin bulguların ortaya çıkarılması amacıyla ise Cronbach-Alfa, Spearman-Brown iç tutarlık katsayıları ve test tekrar test güvenirlik katsayısı hesaplanmıştır. Liderlik Stilleri Ölçeği’nin iç tutarlık güvenirlik katsayısını bulmak için ölçeğin her bir faktörünün cronbach-alfa güvenirlik katsayısı, Spearman-Brown korelasyon katsayısı ve test tekrar test yöntemiyle belirlenen korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Dönüşümcü liderlik Cronbach's-Alfa katsayısı 0,96, Spearman-Brown korelasyon katsayısı 0,95, test tekrar test güvenirlik katsayısı 0,92 sürdürümcü liderlik Cronbach's-Alfa katsayısı 0,85, Spearman-Brown korelasyon katsayısı 0,81, test tekrar test güvenirlik katsayısı 0,79 , serbest bırakıcı liderlik Cronbach's-Alfa katsayısı 0,82, SpearmanBrown korelasyon katsayısı 0,77, test tekrar test güvenirlik katsayısı 0,87 olarak bulunmuştur. Özdamar (1997)’e göre cronbach-alfa değeri 0,80 ile 1,00 arasında ise ölçek yüksek derecede güvenilirdir. Bu durumda ölçeğin güvenirlik katsayılarının kabul edilen sınırlar içerisinde olduğu söylenebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi