TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Anne Baba Stres Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://jss.gantep.edu.tr/index.php/jss/article/view/617/206


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 145 Aile İlişkileri, Ebeveynlik ve Aile Danışmanlığı


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Çekiç, A., Akbaş, T. ve Hamamcı, Z. (2015). Anne Baba Stres Ölçeği’nin Türkçe’ ye uyarlaması: geçerlik ve güvenirlik çalışması. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 14(3), 647-667.


Geliştiren/Uyarlayan: Ali Çekiç, Turan Akbaş, Zeynep Hamamcı


Yıl: 2015


Kaynak Adı: Anne Baba Stres Ölçeği’nin Türkçe’ ye uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması.


Dergi: Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi


Cilt: 14


Sayı: 3


Sayfa Aralığı: 647-667


Sorumlu Yazar: Ali Çekiç


İletişim: alicekic1@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Anne Baba Stresi, Ebeveyn Stres


Alt Boyutlar: Bağlanma, Depresyon, Desteklenen Ebeveyn, Duygu Durum, İzolasyon, Kabul Edilebilirlik, Rolün Kısıtlanması, Sağlık, Talepkarlık, Uyumluluk, Yeterlik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Anne Baba Stres Ölçeği(ABSÖ), Çocuk ve Ebeveyn olmak üzere iki alandan oluşmaktadır.
Çocuk Alanı’nın (ÇA) alt boyutları
Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite (DEH)
Desteklenen Ebeveyn(DE)
Duygu Durum(DU)
Kabul Edilebilirlik(KE)
Uyumluluk(UY)
Talepkarlık’ tır (TA).
Ebeveyn Alanı’ nın (EA) alt boyutları
Yeterlik(YE)
Bağlanma(BA)
Rolün Kısıtlanması(RO)
Depresyon(DEP)
Eş İlişkisi(EŞ)
İzolasyon(İZ)
Sağlık(SA)


Kimlere Uygulanabilir: Ebeveyn


Derecelendirme: 5'li Likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 5=kesinlikle katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek en yüksek puan Çocuk Alanı için 235, Ebeveyn Alanı için 270, bu iki alanı kapsayan Anne Baba Stresi için 505’tir


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınan puanların yükselmesi anne babaların stres düzeylerinin yükseldiğini, puanların düşmesi ise stres düzeylerinin düştüğünü göstermektedir.


Çeviri Süreci:

ABSÖ’ nün Türkçe’ ye uyarlanması için ölçeğin yayın haklarını elinde bulunduran Psychological Assessment Resources (PAR) adlı şirketten gerekli izinler alındıktan sonra, psikolojik danışma alanında uzman 5 kişiye verilerek Türkçe’ ye çevrilmiştir. Elde edilen çeviriler gözden geçirilerek tek bir Türkçe çeviri haline getirilmiştir. Ölçeğin Türkçe çevirisi Türkçe öğretmenliği bölümünden bir öğretim üyesine verilerek Türkçe’ ye uygunluğu değerlendirilmiştir. Öneriler doğrultusunda son şekli verilen Türkçe ölçek yine psikolojik danışma alanında uzman iki öğretim üyesine verilerek ölçeğin geri çevirisi yapılmıştır. ABSÖ Türkçe çevirisi ile Türkçe’ den İngilizce’ ye yapılan geri çevirisi yapılan anlaşma gereği PAR şirketine gönderilmiştir. Şirketin uzmanlarının önerileri doğrultusunda ölçeğe son şekli verilmiştir.


Geçerlik:

Anne Baba Stres Ölçeği Çocuk Alanına ilişkin uyum indeksleri χ2/df=1.693, GFI=0.84 AGFI=0.82, CFI=0.85, SRMR=0.056 ve RMSEA=0.042 olarak bulunmuştur. Anne Baba Stres Ölçeği Ebeveyn Alanına ilişkin uyum indeksleri χ2/df=1.720, GFI=0.82, AGFI=0.80, CFI=0.88, SRMR=0.052 ve RMSEA=0.043 olarak bulunmuştur. Elde edilen sonuçlar ölçeklerin uyum değerlerinin yeterli düzeyde olduğunu göstermektedir (p<.000).


Güvenirlik:

Anne Baba Stres Ölçeği’nin Çocuk Alanının Cronbach Alfa iç tutarlık katsayıları .56 ile .87 arasında değişmektedir. ABSÖ’ nün Çocuk Alanı toplam puan için Cronbach Alpha değeri ise .92 olarak bulunmuştur. Anne Baba Stres Ölçeği’nin Ebeveyn Alanının Cronbach Alfa iç tutarlık katsayıları .73 ile .89 arasında değişmektedir. Ebeveyn Alanı toplam puan için Cronbach Alpha Değeri ise . 95 olarak bulunmuştur. Anne Baba Stres Ölçeği’nin toplam puan iç tutarlık katsayısı ise .96 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Parenting Stres Index


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Kitap


Orijinal Kaynak / Referans:

Abidin, R. R. (2012). Parenting Stres Index (4th ed.). PAR. Lutz.


Orijinal Ölçek Yazarlar: Richard R. Abidin


Orijinal Ölçek Yıl: 2012


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi