TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Okul Tükenmişlik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://ulakbim.turje.org/article/view/5000087511/5000081352


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 309 Eğitim Sosyolojisi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Seçer, İ., Halmatov, S., Veyis, F. ve Ates, B. (2013). Okul Tükenmişlik Ölçeğinin Türk kültürüne uyarlanması: Güvenirlik ve geçerlik çalışması. Turkish Journal of Education, 2(2), 16-27.


Geliştiren/Uyarlayan: Bünyamin Ateş, Fatih VEYİS, İsmail Seçer, Sultanberk Halmatov


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Okul Tükenmişlik Ölçeğinin Türk kültürüne uyarlanması: Güvenirlik ve geçerlik çalışması


Cilt: 2


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 16-27


Derecelendirme: 6'lı Likert


Ölçek Puanlaması:

9 madde bulunmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Okul tükenmişlik ölçeğinin Türk kültürüne uyarlanması için yapılan bu çalışmada, üç boyutlu bir yapıya sahip olduğu görülmüştür. Ölçeğin orijinal formunda varyans açıklama oranı % 63.25’dir. Ölçek geliştirme ve uyarlama çalışmalarında açıklanan varyans oranı için %30 ve üzeri ölçüt olarak alındığı düşünüldüğünde, ölçeğin yapı geçerliğinin oldukça iyi bir düzeyde sağlandığı görülmektedir. Açıklanan varyansın yüksek olması ilgili kavram ya da yapının o denli iyi ölçüldüğünün bir göstergesi olarak yorumlanabilir (Büyüköztürk, 2007). Açımlayıcı faktör analizi ile elde edilen yapı, doğrulayıcı faktör analizi ile model üç faktörden oluşan modelin kuramsal ve istatistiksel olarak uygun olduğu bulunmuştur.


Geçerlik:

OTÖ’nün iç tutarlık katsayısı .75, iki yarı güvenirlik katsayısı ise .72 olarak bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarında ise duygusal tükenme alt boyutu için iç tutarlılık katsayısı .75, iki yarı güvenirliği .71 olarak bulunmuştur. duyarsızlaşma alt boyutunda iç tutarlılık katsayısı .74 ve iki yarı güvenirlik katsayısı .70 olarak bulunmuştur. Düşük kişisel başarı alt boyutunda ise iç tutarlılık katsayısı .76 ve iki yarı güvenirlik katsayısı .74’dür. İç tutarlılık, iki yarı güvenirliği ve test-tekrar test güvenirlik katsayılarına ilişkin veriler ölçeğin tamamının ve alt boyutlarının güvenilir sonuçlar taşıdığını göstermektedir.


Güvenirlik:

Okul Tükenmişlik ölçeğinin güvenirlik çalışmaları Erzurum Palandöken ilçe ilköğretim ve ortaöğretim okullarında öğrenim görmekte olan 90 öğrenci üzerinde (% 62.8 kız; %37.2 erkek; X = 15.24 yaşlar; Ss = 1.78) yapılmıştır. İşlem
OTÖ’nün Türkçe formunun güvenirliliği için iç tutarlılık, iki yarı güvenirliliği ve test-tekrar test işlemi yapılmıştır. OTÖ ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine 2 hafta arayla iki kez uygulanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi