TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğretmen Adaylarının Demokratik Algı ve Tutumlarına Yönelik Tuttum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.jasstudies.com/DergiPdfDetay.aspx?ID=1720


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 312 Genel Öğretmen Yeterlilikleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Tutkun, T. ve Genç, S. Z. (2013). Öğretmen Adaylarının Demokratik Algı ve Tutumlarına Yönelik Tuttum Ölçeği geliştirme çalışması. The Journal of Academic Social Science Studies, 6(7), 1127-1138. http://dx.doi.org/10.9761/JASSS1720


Geliştiren/Uyarlayan: Salih Zeki Genç, Tugay Tutkun


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Öğretmen Adaylarının Demokratik Algı ve Tutumlarına Yönelik Tuttum Ölçeği geliştirme çalışması


Dergi: The Journal of Academic Social Science Studies


Cilt: 6


Sayı: 7


Sayfa Aralığı: 1127-1138


Kimlere Uygulanabilir: Eğitim Fakültesi Öğrencilerine


Derecelendirme: 5'li Likert


Ölçek Puanlaması:

42 maddeden oluşmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Bu çalışmada öğretmen adaylarının demokratik algı ve tutumlarına ilişkin ‚kişisel‛, ‚eğitsel‛ ve ‚mesleki‛ hazırlıklarını belirlemeye yönelik bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Ölçek 36 maddeden oluşmaktadır. ‚Kişisel boyut‛ 11, ‚eğitsel boyut‛ 11 ve ‚mesleki boyut‛ 14 madde ile ölçülmektedir. Ölçeğin tamamına ait iç tutarlık katsayısı 0,93 olarak bulunuştur.
Çalışma sonucunda ölçeğin geçerlik ve güvenirliğine ilişkin bulgular, öğretmen adaylarının ilgili düzeylerini belirlemek için kullanılabilir nitelikte olduğu kararına ulaşılmıştır. Ancak, sosyal ve kültürel hayatta, dolayısıyla da demokrasi ve demokratik kültür anlayışında meydana gelebilecek değişmelerin ölçek ile edinilecek sonuçları etkileyebileceği dikkate alınarak ölçeğin gelecekteki kullanımlarında temel geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının tekrarlanmasının, toplanacak verilerin bilimselliği açısından gerekli olacağı düşünülmektedir.
Nicel araştırma yöntemlerinin sınırlılıkları göz önüne alındığında öğretmen adaylarının ‚kişisel‛, ‚eğitsel‛ ve ‚mesleki‛ hazırlıklarını belirlemeye yönelik bu ölçme aracının tek başına öğretmen adaylarının ilgili boyutlardaki düzeylerini belirlemede yeterli olamayacağı, beraberinde nitel yöntemler ile desteklenmesi gerektiği öne sürülebilir.


Geçerlik:

Madde-test korelasyonları, açımlayıcı faktör analizi ve faktörler arası korelasyon katsayılarından hareketle ölçek maddelerinin geçerliği ve aynı yapıyı ölçtüğü kararına varılmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirliği 0,897’dir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi