TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Sosyal Bilgiler Öğretim Materyalleri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Sağlam, H. İ. (2013). Sosyal Bilgiler Öğretim Materyalleri Ölçeği çalışması. Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 19, 89-99.


Geliştiren/Uyarlayan
Halil İbrahim Sağlam


Yıl
2013


Kaynak Adı
Sosyal Bilgiler Öğretim Materyalleri Ölçeği çalışması


Dergi
Sakarya University Journal of Education


Cilt
19


Sayfa Aralığı
89-99


Link:
http://dergipark.ulakbim.gov.tr/sakaefd/article/view/5000003826/5000004337


Dosyalar

Makale
PDF


Kimlere Uygulanabilir
Sosyal Bilgiler Öğretmenlerine


Derecelendirme
4'lü Likert


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Bu çalışmada, Sosyal Bilgiler Öğretim Materyalleri ile ilgili geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliği Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ile incelenmiştir. Yapılan faktör analizi sonucunda 16 maddeden oluşan ölçeğin maddeleri 3 faktörde toplanmış, bu faktörlerin sırasıyla Görsel - Đşitsel Materyaller, Yazılı - Basılı Materyaller ve Yaşantı Kazandıran
Yöntemler ile ilgili oldukları belirlenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi
sonucunda 16 madde ve üç faktörden oluşan bu ölçeğin kuramsal ve istatistiksel açıdan uygun olduğu düşünülmüştür. Bu sonuçlar, aynı zamanda, ölçeğin yapı geçerliğinin olduğunu da göstermektedir. Yapı geçerliği için uygulanan diğer bir faktör analizi olan Doğrulayıcı Faktör Analizinde (DFA) de ölçeğin Ki-kare değerinin anlamlı ve uyum indeksi değerlerinin yeterli olduğu bulunmuştur. DFA için uyum indeksi sınırlarının GFI, AGFI, CFI ve NFI için >.90, RMSEA ve SRMR için <.05 (Hu ve Bentler, 1999) olduğu göz önüne alındığında, ölçeğin iyi düzeyde uyum verdiği söylenebilir.
Güvenirlik çalışmaları kapsamında yapılan iç tutarlık kat sayıları incelendiğinde de ölçeğin güvenilir olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Hazırlanan bu ölçeğin sınıf ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal bilgiler derslerinde yararlandıkları öğretim materyalleri ile ilgili durum tespitinde kullanılabileceği düşünülmektedir. Sınıf ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin öğretim materyallerinden hangi sıklıkta faydalandıklarının belirlenmesi, istenilen sıklıkta yararlanmıyorlarsa sebeplerinin araştırılması, ona uygun önlemlerin alınmasının sağlanması beklenmektedir.


Geçerlik

Yapı geçerliği için açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Faktör analizi yapabilmek için öncelikle KMO ve Barlett testi değerlerine bakılmıştır. KMO değeri. 86 ve Barlett testi (χ2=1237.99, p=.000) anlamlı farklılık gösterdiği için ölçeğin faktör analizinin yapılmasının uygun olduğuna karar verilmiştir.


Güvenirlik

Güvenirlik çalışmaları kapsamında yapılan iç tutarlık kat sayıları incelendiğinde de ölçeğin güvenilir olarak kullanılabileceğini göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi