TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Düşünme Dostu Sınıf Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://ilkogretim-online.org.tr/index.php/io/article/view/1551/1387


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 313 Sınıf Yönetimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Doğanay, A. ve Sarı, M. (2012). Düşünme Dostu Sınıf Ölçeği (DDSÖ) geliştirme çalışması. İlköğretim Online, 11(1), 214-229.


Geliştiren/Uyarlayan: Ahmet Doğanay, Mediha Sarı


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Düşünme Dostu Sınıf Ölçeği (DDSÖ) geliştirme çalışması


Dergi: İlköğretim Online


Cilt: 11


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 214-229


Sorumlu Yazar: Ahmet Doğanay


Ölçülen Özellikler: düşünmeyi geliştirici tutum


Alt Boyutlar: Düşünmeyi Engelleyici Davranışlar, Düşünmeyi Geliştirici Öğrenci Davranışları, Düşünmeyi Geliştirici Öğretmen Davranışları


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

30 madde ve 3 alt boyut
Düşünmeyi Geliştirici Öğretmen Davranışları
Düşünmeyi Geliştirici Öğrenci Davranışları
Düşünmeyi Engelleyici Davranışlar


Kimlere Uygulanabilir: 4. ve 5. Sınıf Öğrencileri


Derecelendirme: 4’li Likert (1= hiçbir zaman – 4= her zaman)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 30 ile 120 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekte 24 olumlu ve 6 olumsuz olmak üzere 30 madde kullanılmıştır.


Geçerlik:

Faktör analizinin ilk sonuçları, ölçeğin özdeğeri (eigen value) 1.00’in üzerinde olan sekiz bileşeni olduğunu göstermiştir. Ancak özdeğeri 2.00’den yüksek olan ilk üç bileşen dışındaki faktörler altında toplanan maddelerin ya sayıca çok az olduğu (bir-iki madde) ya da diğer bileşenler altında da .30’un üstünde faktör yüküne sahip oldukları ve iki bileşen altındaki yüklerinin birbirine yakın olduğu görülmüştür. Özdeğerlerin çizgi grafiği (scree plot) incelendiğinde de en belirgin kırılmanın üçüncü faktörde olduğu gözlenmiştir. Toplam faktör sayısına karar verme sürecinde özdeğer, toplam varyansa katkı yüzdesi ve scree plot (çizgi grafiği) en sık kullanılan ölçütlerdir (DeVellis, 2003; Kalaycı, 2009). Cattel (aktaran DeVellis, 2003) çizgi grafiğinin yatay şekil aldığı noktaya kadar olan faktör sayısının, uygun faktör sayısını belirlemede ölçüt olarak kullanılabileceğini belirtmektedir. Bu değerlerin yanı sıra, madde havuzunun genel olarak öğretmen ve öğrenci davranışları ile sınıf ortamı şeklinde üç ana başlık altında hazırlandığı da dikkate alınarak faktör analizi üç bileşenle sınırlandırılarak tekrar uygulanmıştır.


Güvenirlik:

Ölçeğin Cronbach Alpha içtutarlık katsayıları Tenenbaum ve diğerleri (2001) tarafından 0.72 ile 0.86; Fer ve Cırık (2006) tarafından 0.86 ile 0.93; Yılmaz (2006) tarafından 0.63 ile 0.87 ve Bal ve Doğanay (2009) tarafından da 0.61 ile 0.91 arasında bulunmuştur. Bu çalışma kapsamında da 150 öğrenciden elde edilen veriler üzerinde incelenen Cronbach Alpha iç tutarlık kaysayıları “Tartışmalar ve görüşmeler” alt ölçeği için 0.74; “Kavramsal çelişkiler” alt ölçeği için 0.61; “Düşünceleri diğerleriyle paylaşma” alt ölçeği için 0.71; “Materyal ve kaynakların çözüme götürmeyi amaçlaması” alt ölçeği için 0.73; “Yansıtma ve kavram keşfi için motive etme” alt ölçeği için 0.78; “Öğrenen ihtiyaçlarını karşılama” alt ölçeği için 0.69; “Anlam oluşturma ve gerçek yaşam olaylarıyla bağlantı” alt ölçeği için 0.77; ölçeğin tamamı için de 0.91 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi