TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergi.cumhuriyet.edu.tr/cumucmj/article/view/1008000356/1008001156


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 148 Cinsellik, Cinsiyet Rolü ve Cinsel Davranış


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Tuğut, N. ve Gölbaşı, Z. (2010). Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği - Kadın Türkçe Versiyonunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Cumhuriyet Tıp Dergisi, 32, 172-180.


Geliştiren/Uyarlayan: NilüferTuğut, Zehra Gölbaşı


Yıl: 2010


Kaynak Adı: Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği - Kadın Türkçe Versiyonunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Cumhuriyet Tıp Dergisi


Cilt: 32


Sayfa Aralığı: 172-180


Sorumlu Yazar: Nilüfer Tuğut


İletişim: nlfr_yildirim@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Cinsel Yaşam Kalitesi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

18 madde


Kimlere Uygulanabilir: Evli ve okur-yazar kadınlar


Derecelendirme: 6'lı Likert (1=Hiç katılmıyorum - 6=Tamamen katılıyorum


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan aralığı 18-108 arasındadır.Diğer taraftan 0-5 puanlama sisteminde ise puan aralığı 0-90 olmaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

CYKÖ-K’nın Türkçe formunun faktör yapısı incelendiğinde, orijinal ölçekte olduğu gibi özdeğeri 1’i aşan üç faktör olduğu saptandı. Bu üç faktörün ölçek için açıkladığı varyansın % 58 olduğu belirlendi. Birinci faktörde toplanan maddelerin ölçeğin çoğunu oluşturduğu ve diğer faktörlerde bulunan maddeleri de anlam yönünden içine alacak kapasitede olduğu görüldü. Orijinal ölçekte olduğu gibi tüm maddelerin tek faktör altında toplanmasına karar verildi. Faktör yükü değeri 0,30’un altında olan maddelerin ölçekten çıkarılması gerektiği belirtilmektedir.


Çeviri Süreci:

Dil ve anlam geçerliliğine yönelik olarak CYKÖ-K 10 dil bilimcisi tarafından İngilizce’den Türkçe’ye çevrildi. Tüm çeviri metinleri araştırmacılar tarafından tek tek incelenerek her bir maddeyi en iyi temsil eden Türkçe metin hazırlandı. Ölçek uyarlama çalışmalarında orjinal formla çeviri yapılan formdaki maddelerin eşdeğer olduğunun saptanması gereklidir.Bu amaçla cinsel sağlık alanında uzman ve iyi İngilizce bilen sekiz uzmandan görüş alındı. Uzmanlara ölçeğin orijinali ve çevirisi birlikte verildi, ölçeğin maddelerinin uygunluğunu değerlendirmeleri için 0-10 arasında (0= hiç uygun değil, 10 = tamamen uygun) bir puan vermeleri istendi. Uzman görüşlerinin uyumluluk düzeyi nonparametrik test olan Kendall W analizi ile incelendi. CYKÖ-K’nın kapsam geçerliliği, tüm maddelerine verilen sekiz uzmanın değerlendirme puanları Kendall W analizi ile değerlendirildiğinde uzmanların puanlarının istatistiksel olarak farklı olmadığı (Kendall W=0,27; p>0,01), uzmanların arasında uyum olduğu görüldü. Daha sonra Türkçe form her iki dili iyi bilen iki dilbilimci tarafından tekrar İngilizceye çevrildi ve bu çevirinin orijinal ölçek ile benzer olup olmadığı değerlendirildi.


Geçerlik:

İçerik geçerliliğine yönelik olarak konu alanında uzman kişilerden görüş alındı, yapı geçerliliğine yönelik olarak faktör analizi yapıldı.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenilirliğine yönelik olarak iç tutarlılık, madde toplam puan güvenirlik katsayısı ve iki yarı test güvenilirliği incelendi. İç Tutarlılık (internal consistency) için likert tipi ölçeklerde önerilen Cronbach α güvenirliği hesaplandı. Madde toplam puan korelasyonları Pearson korelasyon katsayısı ile incelendi. İki yarı test güvenirliği için Spearman-Brown, Cronbach α güvenirlik katsayıları ve Guttman split-half analizi yapıldı.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Sexual Quality of Life Questionnaire-Female


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Daker-White, G. (2001). Sexual Function and Quality of Sexual Life: Female Questionnaire. PsycTESTS Dataset. doi: 10.1037/t16158-000


Orijinal Ölçek Yazarlar: Gavin DAKER-WHİTE


Orijinal Ölçek Yıl: 2001


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Makale


Orijinal Ölçek DOI: 10.1037/t16158-000


Orijinal Ölçek Dergi: PsycTESTS Dataset


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi