TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Motivasyonel, Bilişsel ve Bilişüstü Yeterlilikler Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://ilkogretim-online.org.tr/vol9say3/v9s3m13.pdf


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 130 Duygu Durumu, Duygusal Tepkiler ve Motivasyon


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Aktamış, H. ve Uça, S. (2014). Motivasyonel, Bilişsel ve Bilişüstü Yeterlilikler Ölçeği'nin Türkçeye uyarlanması. İlköğretim Online, 9(3), 980-989.


Geliştiren/Uyarlayan: Hilal Aktamış, Senem Uça


Yıl: 2010


Kaynak Adı: Motivasyonel, Bilişsel ve Bilişüstü Yeterlilikler Ölçeği'nin Türkçeye Uyarlanması


Dergi: İlköğretim Online


Cilt: 9


Sayı: 3


Sayfa Aralığı: 980-989


Sorumlu Yazar: Hilal AKTAMIŞ


İletişim: hilalaktamis@gmail.com


Alt Boyutlar: Bilişüstü Stratejilerin Bilgisi, Öğrenme Sonuçlarını Değerlendirme, Öğrenme Stratejilerini Kullanma, Öğrenme Sürecini Düzenleme, Öğrenmenin Gerçek Değeri, özyeterlilik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

6 alt boyut 35 madde
Özyeterlilik ( 5 m ) : Sınıfta öğretilen dersin çoğunu anladığıma eminim.
Öğrenmenin Gerçek Değeri ( 2 m ) : Sınıfta öğretilenler önemlidir.
Bilişüstü Stratejiler ( 4 m ) : Bir konuyu öğrenirken kullandığım düşünme süreçlerinin farkındayım.
Öğrenme Stratejilerini Kullanma ( 5 m ) :Anlayarak, derinlemesine öğrenmeyi tercih ederim.
Öğrenme Sürecini Düzenleme ( 4 m ) : Çalışırken bana yardımcı olması için ders kitabındaki ünitelerin önemli noktalarının altını çizerim.
Öğrenme Sürecini Değerlendirme ( 6 m ) : Test ve yazılı sınavlardan sonra, yeteri kadar çaba gösterip göstermediğimi değerlendiririm.


Kimlere Uygulanabilir: İlköğretim 1. - 4. sınıflar


Derecelendirme: 5'li likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 2=katılmıyorum- 3=yarı yarı yarıya katılıyorum - 4=katılıyorum - 5=tamamen katılıyorum)


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin faktör yapısı, Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi(DFA) ile incelenmiştir. AFA, çok sayıda değişkenden az sayıda tanımlanabilen anlamlı yapılara ulaşmayı hedefler (Büyüköztürk, 2007). Davranış bilimlerinde faktör analizi, ölçekte yer alan maddelerin hangi yapı ya da yapıları ölçtüğünü ortaya çıkarmak amacıyla uygulanmaktadır. Bu yapılar ölçeğin faktörleri olarak tanımlanır (Deryakulu ve Büyüköztürk, 2002). Faktör analizinde, ölçekte yer alan bir maddenin tanımlanan bir faktör altında yer alıp almaması, o faktörle olan ilişkisini gösteren yük değerinin yüksek olmasına bağlıdır. Bir faktörle yüksek yük değeri veren maddeler faktörün tanımladığı yapıyı ölçen maddeler olarak adlandırılır. Madde faktör yük değerinin genellikle 0.45 ve daha yüksek olması tercih edilir. Ancak uygulamalarda az sayıda madde için faktör yük değerinin 0.30’a kadar kabul edildiği görülmektedir (Kline, 2000). Ölçeğin faktör analizi uygulamak için örneklem büyüklüğünün yeterli olup olmadığını gösteren Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) testi yapılmış ve KMO değeri 0.91 olarak bulunmuştur (KMO>0.70). Bu doğrultuda Ölçeğin faktör yapılarını tanımlamak üzere önce döndürülmemiş temel bileşenler analizi (PCA), daha sonra ise temel bileşenlere göre Varimax dik döndürme tekniği kullanılmıştır.


Çeviri Süreci:

Ölçeğin Türkçeye uyarlanması sırasında, Türkçeye çevrilmesi araştırmacılar tarafından yapılmış ve İngiliz dili alanında uzman olan beş kişi tarafından kontrol edilerek gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Ölçek, eğitim alanında uzman iki öğretim üyesi ve dört yüksek lisans öğrencisinin görüşlerine sunulmuştur. Düzeltme ve önerilerin sonrasında ölçek Türk Dili konusunda uzman bir öğretim üyesine inceletilerek son hali verilmiştir.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik analizleri kapsamında ölçeğin faktör yapılarını belirlemek amacıyla SPSS 11.5 istatistik programında açımlayıcı faktör analizi, LISREL 8.30 istatistik programında doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçek için elde edilen faktörler ve bu faktörlere giren maddeler belirlenmiş ve doğrulayıcı faktör analizi ile de faktörler arasındaki ilişki incelenmişti.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı ve maddelerin ayırt edicilik özelliğini belirlemek için, t-testi ve alt faktörler için Pearson Korelasyon katsayıları hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Motivational, Cognitive and Metacognitive Competencies Scale


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Mok, Y. F., Fan, R. M. T., & Pang, N. S. K. (2007). Developmental patterns of school students motivational‐ and cognitive‐metacognitive competencies. Educational Studies, 33(1), 81–98. doi: 10.1080/03055690600948281


Orijinal Ölçek Yazarlar: Nicholas Sun-k PANG, Ruth Mei‐T FAN, Yan Fun MONG


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Makale


Orijinal Ölçek DOI: 10.1080/03055690600948281


Orijinal Ölçek Dergi: Educational Studies


Orijinal Ölçek Cilt: 33


Orijinal Ölçek Sayı: 1


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 81-98


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi